PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Raidījumu cikls “Studijas rītdienai. Par aktuālo augstākajā izglītībā”
Raidījumu cikls “Studijas rītdienai. Par aktuālo augstākajā izglītībā”
Foto: RSU
Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) sadarbībā ar TV24 izveidojusi piecu radījumu ciklu "Studijas rītdienai".

Par aktuālo augstākajā izglītībā”, kurus var redzēt RSU YouTube kontā, kā arī RSU mājaslapā. Raidījuma mērķis ir aktualizēt kvalitatīvas izglītības nozīmi, diskutējot par to, kādām ir jābūt studijām, lai pilnvērtīgi sagatavotu speciālistus rītdienas profesijām un izaicinājumiem. Piecu raidījumu ciklu vada žurnālists Ansis Bogustovs un raidījumos piedalās augstskolas vadošie eksperti.

Raidījumu tēmas aptver dažādus būtiskus jautājumus par kvalitatīvu augstāko izglītību un RSU pieredzi, piemēram, simulāciju tehnoloģiju izmantošana gan veselības aprūpes, gan sociālo zinātņu studijās, RSU sadarbība ar veselības aprūpes industriju, starptautiskās dimensijas nozīmība modernā augstākajā izglītībā, pētniecības saikne ar studijām un industriju, kā arī vidusskolas izglītības sasaiste ar studiju procesu augstskolā.

Pirmajā raidījumā skatītāji varēja iepazīties ar RSU pieredzi simulāciju tehnoloģiju izmantošanā. Kas ir simulācijā balstīts studiju process un kā dažādas simulāciju tehnoloģijas – piemēram, realitātei pietuvināta operāciju zāle, zobu urbšanas praktizēšana ar 3D tehnoloģijām, virtuālās realitātes iespējas kriminālistikas apgūšanā vai multimediju studija ar fotografēšanas, filmēšanas un skaņas ierakstu iespējām var palīdzēt studentiem drošā veidā apgūt prasmes un zināšanas un kļūt par izciliem speciālistiem? Par to TV24 studijā sarunājās RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra direktore Ieva Šlēziņa, RSU docētāja un studentu medija “Skaļāk!” vadītāja Marta Herca un Zobārstniecības fakultātes pārstāve Solvita Graudiņa.

Kā augstskola sadarbojas ar nozari, kā palīdz jaunajiem speciālistiem atrast savu darba devēju un kā darba devēji iesaistās studiju procesa pilnveidošanā? Kāds ir RSU ieguldījums rezidentu nodrošināšanā ar darba vietām un kāda ir sadarbība ar reģionālajām ārstniecības iestādēm? Kā RSU sadarbojas ar a/s “Grindeks”, pilnveidojot farmaceitu studiju procesu, kā arī nodrošinot studentiem prakses vietas un absolventiem – darba vietas? Par šiem jautājumiem otrajā cikla raidījumā diskutēja RSU veselības studiju prorektoru profesors Guntis Bahs, Rezidentūras studiju fakultātes dekāne profesore Ilze Grope un RSU rezidente anestezioloģijā un reanimatoloģijā Veronika Baltmane-Veckalne.

Ko nozīmē starptautiskums modernā augstākajā izglītībā un kāpēc tas ir svarīgi mūsdienās? Kā RSU jūtas ārvalstu studenti, kādas ir RSU studiju bāzes un filiāles ārvalstīs un kā augstskola iekļaujas starptautiskajā pētniecības apritē? Par to trešajā raidījumā sarunājās žurnālists Ansis Bogustovs ar RSU rektoru profesoru Aigaru Pētersonu, ārvalstu klīnisko studiju vadītāju Ievu Lejnieci un Ārvalstu reflektantu nodaļas vadītāju Māri Ginteru.

Ceturtais raidījums bija veltīts pētniecības un studiju sasaistei RSU. Raidījuma viesi – RSU zinātņu prorektore Agrita Kiopa, Juridiskās fakultātes prodekāne un vadošā pētniece Karina Palkova un RSU Studējošo pašpārvaldes zinātnes virziena vadītāja Alise Antuanete Sniķere diskutēja par pētniecību kā kvalitatīvu studiju pamatu, starpdisciplinaritāru un starptautisku zinātni, unikāliem pētniecības virzieniem RSU, zinātnes praktisko devumu dažādu nozaru attīstībā, kā arī studentu iesaisti pētniecībā.

TV raidījumu cikla pēdējais, piektais raidījums apskatīja, kā var būvēt tiltu no vidusskolas uz augstskolu. Kā jaunietim jau vidusskolā saprast, vai izvēlētais studiju virziens ir pareizs? Jauno mediķu akadēmija, Farmācijas skola, Jauno diplomātu līga, Radošās darbnīcas biznesā un mārketingā, sagatavošanas kursi, RSU vēstnešu programma skolās – tās ir tikai dažas RSU piedāvātās iespējas, lai jaunieši sagatavotos studijām augstskolā.

Par to raidījumā sarunājās RSU Medicīnas fakultātes prodekāns, Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras docētājs un Jauno mediķu akadēmijas vadītājs Ingus Skadiņš, RSU Eiropas studiju fakultātes Politikas zinātnes katedras docētāja Elīna Vrobļevska un RSU Tālākizglītības centra ķīmijas sagatavošanas kursa pasniedzēja Laura Fjodorova.