PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Rīgā un Siguldā viesosies starptautiski atzītais bērnu koris TAPIOLA no Somijas
Rīgā un Siguldā viesosies starptautiski atzītais bērnu koris TAPIOLA no Somijas
Foto: Bērnu koris TAPIOLA
No 2023. gada 13. līdz 17. jūnijam Latvijā viesosies pasaulē pazīstamais bērnu koris TAPIOLA no Espo, Somijas. Koris TAPIOLA šogad svin 60. gadadienu kopš tā dibināšanas. Jubilejas gadu koris TAPIOLA diriģenta Pāsi Hioki (Pasi Hyökki) vadībā atzīmē ar koncerttūri Baltijas valstīs un pirmoreiz tā darbības vēsturē viesosies Latvijā. Kora sastāvā koncerttūrē dosies 41 dziedātājs – bērni un jaunieši vecumā no 9 līdz 20 gadiem. Latvijā kora sadarbības partneris ir Rīgas Doma meiteņu koris TIARA diriģentes Airas Birziņas vadībā. Koncerttūres mērķis ir iepazīt Baltijas valstu mūziku un kultūru, kā arī veidot jaunas draudzības.

15. jūnijā plkst. 19.00 bērnu koris TAPIOLA sniegs koncertu Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis”. Šai koncertprogrammai dots nosaukums “Apkārt pasaulei un atpakaļ Somijā”. Koncerta pirmajā daļā simbolisks mūzikas ceļojums vēstīs par tām valstīm, kurās koris savā 60 gadu ilgajā darbības laikā viesojies un koncertējis. Skanēs ASV, Austrālijas, Filipīnu, Francijas, Igaunijas, Izraēlas, Japānas, Kanādas, Ungārijas, Vācijas un Zviedrijas komponistu oriģinālmūzika un tautasdziesmu apdares. Koncerta otrajai daļai izvēlēta izcilāko un pasaulē pazīstamāko somu komponistu mūzika – skanēs E. Rautavāras, J. Sibēliusa, T. Turkka, J. Linkola, H. Wessman un A. M. Kähärä kordarbi. Koncertā ieeja bez maksas.

Savukārt 16. jūnijā plkst. 19.00 Rīgas Domā izskanēs koncerts “Jaunās balsis”. Tajā satiksies bērnu koris TAPIOLA, Rīgas Doma meiteņu koris TIARA un ērģelniece Jolanta Barinska. Koncertā “Jaunās balsis” skanēs A. Stepiņa un B. de Muraškina ērģeļdarbi, R. Tvardovska, O. Gjeilo, I. Ramiņa, Ē. Ešenvalda, L. Ģenģeši, A. Perta, G. Grigorjevas, J. Sibēliusa un citu komponistu kormūzika. Koncerta programmā ietvertās muzikālās ainavas klausītājiem dāvās divu izcilu koru priekšnesumus un krāsainus vareno Rīgas Doma ērģeļu skaņu iespaidus.

Koris TAPIOLA ir pasaulē pazīstams un godalgots bērnu koris no Espo, Somijas. Kopš dibināšanas tas no skolas kora ir kļuvis par viens no pasaulē pazīstamākajiem bērnu un jauniešu koriem, izceļoties ar īpašo, atšķirīgo kora skaņu, ko novērtējuši daudzi mūzikas kritiķi visā pasaulē. Līdztekus dziedāšanai katrs kora dalībnieks spēlē arī kādu mūzikas instrumentu. Kori 1963. gadā dibinājis profesors Erkki Pohjola, bet kopš 2008. gada kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Pāsi Hioki – kora TAPIOLA absolvents, bijušais dziedātājs, mūzikas maģistrs un soprānists (īpašs kontrtenora veids). Viņš ir arī YL (Ylioppilaskunnan Laulajat) vīru kora (Somijas pazīstamākā un vecākā somu valodā dziedošā vīru kora; koris dibināts 1883. gadā) mākslinieciskais vadītājs un paša dibinātā kamerkora EMO Ensemble galvenais viesdiriģents. Kopā ar kamerkori EMO Ensemble, vokālo ansambli Talla un kamerkori Cantabile ieguvis uzvaras daudzos koru un vokālo ansambļu konkursos un vairākos no tiem arī saņēmis diriģenta balvu. 2014. gadā Somijā saņēmis Klemetti balvu par izciliem panākumiem mūzikas laukā.

Diriģents Pāsi Hioki par viesošanos Latvijā saka: “Koris TAPIOLA savas darbības laikā apceļojis gandrīz 40 valstis. Šogad – par godu kora 60. gadadienai – esam pagodināti pirmoreiz viesoties Latvijā. Mēs vēlamies Latvijas klausītājiem piedāvāt gan dažādus ārzemju komponistu kordarbus, gan īpaši korim TAPIOLA sacerētu somu komponistu kormūziku.”

Koncerttūres norisi atbalsta Siguldas koncertzāle “Baltais flīģelis”, Rīgas Doms, Rīgas Doma meiteņu kora biedrība un Rīgas Doma meiteņu kora TIARA dziedātāju ģimenes.