PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

12008.jpeg
Foto: Inspirestock / 123rf
Rīgas vicemērs Andris Ameriks atbalsta pāreju uz izglītību valsts valodā, kā viņš atzinis intervijā laikrakstam "Neatkarīgā".

Rīgas vicemērs Andris Ameriks atbalsta pāreju uz izglītību valsts valodā. Tā viņš atzinis intervijā laikrakstam "Neatkarīgā".

"Domāju, ka lielākajai daļai skolēnu tas nesagādās nekādas grūtības. Lielākā problēma varētu būs skolotāju sagatavošana spējai pasniegt latviešu valodā. Un problēmas risinājumam Rīgas dome paredzējusi līdzekļus nākamā gada budžeta projektā krievu skolu skolotājiem, lai padziļinātu viņu zināšanas latviešu valodā," teica Ameriks.

Kā norādīja Ameriks, Rīgas dome rēķinās, ka skolu tīkla optimizācijas plāna realizācija turpināsies. Rīgā ir problēmas ar skolām apkaimēs, piemēram, Bolderājā, kur ir tikai viena latviešu skola ar nepietiekamu skolēnu skaitu. Bet pāreja uz izglītību tikai latviešu valodā vidusskolās varētu atrisināt šo problēmu. "Mēs rēķināmies, ka Rīgā 114 skolas varētu nepalikt, to skaits samazināsies," teica politiķis.

6.oktobrī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus, informē aģentūra LETA.

Īsi pirms tam nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā. Vēlāk VL-TB/LNNK vienojās kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt likuma grozījumus par pāreju uz izglītību latviešu valodā.