PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

RSU zinātnieki aicina Kurzemes un Zemgales iedzīvotājus iesaistīties pētījumā par pesticīdiem
RSU zinātnieki aicina Kurzemes un Zemgales iedzīvotājus iesaistīties pētījumā par pesticīdiem
Foto: Pexels
Lai noteiktu visplašāk lietotos pesticīdus Eiropā, izpētītu to klātbūtni bērnu un pieaugušo organismā, kā arī izvērtētu ietekmi uz veselību, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Darba drošības un vides veselības institūts piedalās starptautiskā pētījumā, kas vienlaikus norisinās Čehijā, Nīderlandē, Spānijā, Ungārijā un Latvijā. Pētījumā aicināti piedalīties Kurzemes un Zemgales iedzīvotāji – ģimenes ar bērniem vecumā no sešiem līdz 11 gadiem. Kopumā plānots iesaistīt 100 ģimenes.

“Mēs visi ikdienā esam pakļauti dažādu ķīmisko vielu ietekmei, un dažas no tām var ietekmēt veselību, tāpēc to lietošana tiek specifiski regulēta. Pētījums ļaus izprast, cik lielā mērā cilvēki ir pakļauti ķīmisko vielu ietekmei un kādus veselības riskus tās var radīt. Iegūtie rezultāti tiks izmantoti, lai pilnveidotu likumdošanas prasības ķīmisko vielu lietošanai, vienlaikus uzlabojot vides veselību un cilvēku aizsardzību Latvijā un Eiropā,” norāda institūta direktors, RSU asociētais profesors Ivars Vanadziņš.

Pētījumā aicinātas piedalīties ģimenes ar bērniem vecumā no sešiem līdz 11 gadiem. Ģimene var dzīvot kā privātmājā, tā dzīvoklī. Pētījumā piedalās bērns un kāds no vecākiem, veidojot pāri. Kopā pētījumā plānots iesaistīt 100 dalībnieku pārus, kas pārstāv divas iedzīvotāju grupas – tos, kas dzīvo tiešā lauksaimniecībā izmantota lauka tuvumā (dzīvesvieta ir mazāk nekā 250 m attālumā no lauka), un tos, kas dzīvo tālāk nekā 500 m no lauksaimniecībā izmantotām platībām.

Pētījums ietver elementāru paraugu (urīna) vākšanu un aptaujas veikšanu divos etapos. Pirmais etaps noritēs pesticīdu nesmidzināšanas periodā (2020. gada janvārī un februārī), savukārt otrais etaps – pesticīdu smidzināšanas periodā (2020. gada martā, aprīlī un maijā). Zinātnieki paši sazināsies ar ģimeni un atbrauks aptuveni 20 minūšu garā vizītē, kuras laikā noritēs intervija un paraugu ievākšana.

Pētījuma dalībnieku privātums tiks aizsargāts, ievērojot Eiropas Vispārējās datu aizsardzības regulas prasības. RSU ir atbildīga par pētījuma dalībnieku datu aizsardzību pret nozaudēšanu, neatļautu piekļuvi, izmantošanu, modifikāciju, atklāšanu vai citu ļaunprātīgu izmantošanu.

Ja ģimene nolēmusi piedalīties pētījumā par pesticīdiem, lūgums zvanīt 29437702 vai rakstīt [email protected]