PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9653.jpeg
Foto: michaeljung / 123RF
Eiropas sievietes ir izglītotākas nekā vīrieši, bet ar zemāku darba samaksu, liecina Eiropas Savienības (ES) pieaugušo izglītības platformas EPALE dati. 

Tā secināts apkopojumā par sieviešu izglītības un dzimuma līdztiesības jautājumiem Eiropā.

Apkopoti statistikas dati un gadījumu izpētes par darba un ģimenes dzīves savienošanu, sieviešu izglītības un dzimuma līdztiesības jautājumiem Eiropā, sieviešu nodarbinātību, kā arī detalizēti vērtēta īpašā situācija migrantu kopienās.

Salīdzinot ar vīriešiem, sievietes Eiropā joprojām saņem vidēji par 16% zemāku atalgojumu, kas nozīmē:  ik reizi, kad vīrietis nopelna 1 eiro, sieviete par to pašu darbu saņem tikai 84 centus. Tajā pašā laikā 60% no visiem ES iedzīvotājiem ar augstskolas izglītību ir tieši sievietes, un statistika liecina, ka sievietes daudz aktīvāk mācās un papildina zināšanas arī pēc augstskolas beigšanas, kā arī visa mūža garumā, E-klasi informēja Izglītības un zinātnes ministrijā. 

Vairāk informācijas un infografika par sieviešu izglītību un nodarbinātību Eiropas Savienībā mājaslapā.

EPALE ir starptautiska, pieaugušo izglītībai veltīta informācijas platforma 24 Eiropas valstu valodās, ar integrētu tiešsaistes Google tulkotāja pakalpojumu. Šobrīd Izglītības un zinātnes ministrijas Erasmus+ projekta “EPALE – nacionālā atbalsta sistēma” ietvaros tiek veidota EPALE sadaļa arī latviešu valodā.