PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Šīgada UWC konkursā vidusskolēni iegūs vietas mācībām koledžās Itālijā, Vācijā, Tanzānijā un Japānā
Šīgada UWC konkursā vidusskolēni iegūs vietas mācībām koledžās Itālijā, Vācijā, Tanzānijā un Japānā
Foto: UWC
Līdz 2022. gada 10. janvārim 10. un 11. klašu skolēni aicināti pieteikties konkursam, kura uzvarētāji iegūs ceļazīmes uz kādu no starptautiskā izglītības tīkla United World Colleges (UWC) skolām. Konkursa laureāti 2022. gada septembrī uzsāks mācības koledžās Itālijā, Vācijā, Tanzānijā un Japānā, divu gadu laikā gūstot ne vien pasaulē atzīto International Baccalaureate diplomu, bet arī unikālu kultūrsociālu pieredzi, mācoties kopā ar jauniešiem no vairāk nekā 80 valstīm.

Šoreiz konkursa uzvarētāji saņems četras  stipendijas līdz 100% no mācību maksas, kas ļaus uzsākt divu gadu studijas UWC Robert Bosch College Vācijā, Freiburgā, UWC Adriatic Itālijas ziemeļos, Triestē, UWC East Africa Kilimandžaro apkaimē Tanzānijā un UWC ISAK Japan, kas atrodas nepilnu 200 km attālumā no Tokijas. Unikālā UWC mācību programma apvieno ne vien augstus akadēmiskos standartus, bet arī mācību aktivitātes, kas paplašina pasaules redzējumu, veicina sociālo atbildību un līderības spējas.

Konkursu rīko UWC Latvijas nacionālā komiteja, un tajā aicināti piedalīties zinātkāri un sociāli atbildīgi 15-17 gadus jauni 10. un 11. klašu skolēni. Jauniešiem jābūt gataviem sevi apliecināt trīs konkursa kārtās. Pirmajā kārtā līdz 10. janvārim iesniedzama pieteikuma anketa, pērnā gada un pēdējā pusgada liecības kopijas, rakstisks vecāku vai aizbildņu apstiprinājums dalībai konkursā. Konkursa otrajai kārtai izvirzītos jauniešus UWC Latvijas nacionālā komiteja februārī aicinās uz intervijām, pirms kurām jaunieši tiks aicināti sagatavot eseju, rekomendācijas no skolotāja un ārpusskolas aktivitāšu vadītāja. Savukārt konkursa noslēdzošā kārta noritēs martā, kad finālisti tiksies uz grupu uzdevumiem, spēlēm un individuālām intervijām.

UWC ir starptautisks skolu tīkls, kur izglītība tiek tverta kā spēks, kas spēj apvienot cilvēkus, nācijas un kultūras mierpilnākai un ilgtspējīgākai nākotnei. Kopš pirmās koledžas, kas durvis vēra 1962. gadā, UWC tīkls izaudzis līdz 18 skolām četros kontinentos. Šajā laikā UWC prezidējuši virkne pasaules līderu: Velsas princis Čārlzs, Jordānijas karaliene Nora, Dienvidāfrikas prezidents Nelsons Mandela. Ik gadu vairāk nekā 10 500 jaunieši kļūst par UWC absolventiem.

Latvijā UWC kustība darbojas kopš 1992. gada, ik gadu konkursa kārtībā atlasot vidēji trīs daudzsološus vidusskolēnus. Līdz šim aptuveni 100 jaunieši gan no Rīgas, gan reģioniem pārstāvējuši Latviju kādā no UWC koledžām. Visplašāk Latvija šo gadu laikā bijusi pārstāvēta UWC Adriatic un UWC Red Cross Nordic Norvēģijas rietumkrastā, taču vienlaikus vidusskolēni Latvijas vārdu nesuši UWC skolās gan ASV, Kanādā, Kostarikā, Honkongā, Singapūrā un citviet. UWC absolvējot, jaunieši iegūst starptautisku vidējās izglītības diplomu, kuru atzīst augstskolas gan Latvijā, gan ārpus tās.

Pieteikumi tiek gaidīti līdz 2022. gada 10. janvārim. Vairāk informācijas šeit.