PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

11076.jpeg
Foto: utnapistims / 123RF
Rīt, 28.janvārī, norisināsies Latvijas Studentu apvienības (LSA) Gada balva, apbalvojumus pasniedzot 13 nominācijās.

LSA gada balva ir ceremoniāla apbalvošana, kuras laikā tiek godāti un atminēti aizvadītā gada spilgtākie studenti, notikumi un likstas, kas tieši vai netieši saistās ar augstākās izglītības politiku kopumā, katras augstskolas norisēm, Studentu pašpārvaldes ikdienu un katra Latvijas studenta dzīvi.

LSA Gada Balvu piedalīsies Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības priekšsēdētāja Ieva Krūmiņa, Latvijas Republikas Tiesībsargs Juris Jansosns, kā arī komiķis Edgars Bāliņš.

Nominācijā "Gada Students" izvirzīti 11 kandidāti - Agija Lāce (LU), Artūrs Šilovs (RSU), Brigita Laura Meķe (LiepU), Emil Syndyukov (LU), Ģirts Zāģeris (LU), Laura Dreijere (RSU), Madara Lindmane (LiepU), Marija Šumilo (LU), Māra Skuja (RTU), Nora Kezika (RTU), Zane Skujiņa (RSU).

Par balvu nominācijā "Gada jaunais zinātnieks" sacenšas Artūrs Paugurs no RTU, Džeina Mežale (RSU), Edijs Vāvers (RSU), Emil Syndyukov (LU), kā arī Ilze Laicāne (LU).

Nominācijā "Studentu lieta-taisna un cieta" balva tiek piešķirta notikumam, kam sekojis būtisks pozitīva rakstura pavērsiens visu studējošo un augstskolu dzīvē, kas ir mainījis vai ietekmējis procesus, kas saistīti ar augstāko izglītību. Šeit izvirzīti divi notikumi. Viens no tiem ir Akcija pie Ministru kabineta, kas norisinājās 25.oktobrī, kad pie Ministru kabineta trepēm tika izlikti vairāki simti pašu studentu iesūtītu portretu, kurus papildināja saukļi par to, ka studenti neatbalsta budžeta vietu samazināšanu un, kas aicināja ministrus atcerēties, ka pieejama augstākā izglītība ir valsts prioritāte. Otrs - gājiens par augstākās izglītības saglābšanu, kas norisinājās 31.oktobrī.

Par "Gada ieguldīju akadēmiskās dzīves veicināšanā", jeb projektu vai ideju, kas sniegusi nozīmīgu ieguldījumu augstākās izglītības kvalitātes paaugstināšanā nominēti - Kursu vecāko sistēma LU; PASCL vizīte Latvijā par studentcentrētas izglītības vērtēšanu, radošā inovāciju laboratorija un produktu komercializācijas kurss studentiem un RTU Design Factory.

Nominācijā "Gada ieguldījumu sociālās dzīves veicināšanā", kur balva tiek pasniegta projektam vai idejai, kas sniegusi nozīmīgu ieguldījumu studentu dzīves sociālās jomas jautājumos, izvirzīti Asinsdonoru akcija "Augstskolu izaicinājums", ko organizēja Valsts asinsdonoru centrs un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija Studējošo pašpārvaldes atbalsts studentiem 40% ietvaros no SP budžeta.

"Gada domnieka" un "Gada aktīvista "nominācijā izvirzīti LSA pārstāvji no RTU, LU, RSU un Biznesa augstskolas "Turība" Studējošo pašpārvaldēm.

Nominācijā "Gada projekts", kur balva tiek pasniegta studējošo organizētam projektam, semināram, forumam vai jebkādam citam pasākumam, kas devis ieguldījumu studentu izglītošanā, kompetenču paaugstināšanā, pašpārvalžu kapacitātes celšanā izvirzīti 10 dažādi projekti, bet par "Gada studentu atbalstītāju" izvirzīti deviņas dažādas personas vai organizācijas, kas atbalstījušas studentus aizvadītā gada laikā.

Nominācijā "Gada ķeza" izvirzīti četri notikumi, starp kuriem ir arī Kārļa Šadurska apstiprināšana Izglītības un zinātnes ministra amatā un Guntis Belēvičs un viņa virzītie grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 30.augusta noteikumos Nr.685 "Rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumi".

Tāpat balvas tiks vēl pasniegtas nominācijās "Gada izaugsme" un "Gada vecbiedrs", informē Kristaps Osis, Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvis.

Apbalvošana notiks 28.janvārī plkst.19 Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes telpās (Aspazijas bulvāris 5, Rīga), atzīmējot arī Latvijas Studentu apvienības (LSA) 22. dzimšanas dienas svinības.