PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

10179.jpeg
Foto: lentolo / 123RF
Starptautiskajā kampaņā "Programmēšanas stunda", noslēdzot Baltijas valstu simtgadi, skolēni virtuālā vidē demonstrēs Baltijas valstu kultūras mantojumus, informēja akcijas organizētāji.

Konkurss notiek jau trešo gadu, un šogad tēma ir "Kad pagātne satiek nākotni", tāpēc dalībnieki tiek aicināti palūkoties sev apkārt un atrast materiālu vai nemateriālu kultūras objektu, kuru tie spēj atveidot datorspēles "Minecraft" vidē. Izstrādājot savas idejas, skolēniem ir iespēja plašāk iepazīties ar sava dzimtā novada vai pilsētas vēsturi, tautas tradīcijām un svētkiem.

Konkursa dalībniekiem tiek dota pilnīga radošā brīvība - viņi paši var izvēlēties - būvēt sava novada muižu, klēti, svētvietu vai vikingu kuģi, atainot dziesmu svētkus vai rudzu maizes cepšanu. Galvenie nosacījumi ir maksimāli izmantot "Minecraft" piedāvātās iespējas un radīt oriģinālu, pašu izgudrotu darbu, izmantojot savas zināšanas par valsts vēsturi un kultūru.

Informācijas tehnoloģijas uzņēmuma "Microsoft" vadītāja Baltijā Renāte Strazdiņa norādīja, ka "Minecraft" vide skolēniem ļauj iejusties arhitekta lomā, jo būvēšana sākas ar plānošanu, pēc tam savu ideju īstenojot digitālajā vidē. "Diezgan līdzīgi darbojas arī programmēšanas principi," atzina R.Strazdiņa.

Sacensības īstenotas sadarbībā ar programmēšanas skolu "Hello IT" Latvijā, nevalstisko organizāciju "Look@World" Igaunijā un "Robotikos Akademija" un "Three Cubes" Lietuvā.

Sacensības notiks no 1. līdz 8.decembrim trīs vecuma grupās - no septiņiem līdz 11, no 12 līdz 14 un no 15 līdz 18 gadiem. Skolēniem jāizveido komanda līdz trīs dalībniekiem un jāpiereģistrē tā "Hello IT" mājaslapā, pēc tam jāizvēlas viņus interesējošs kultūras objekts vai temats, kurš tiks atveidots "Minecraft" vidē. Darbi tiks vērtēti vairākās kategorijās - zināšanas, inovācija, radošums un tehniskās izstrādes sarežģītība.

Pieteikties sacensībām var līdz 1.decembra plkst.10.30, gatavos darbus komandām jāiesniedz un jāreģistrē līdz 8.decembra plkst. 20. Lai piedalītos sacensībās, nepieciešama licencēta "Minecraft" versija 1.13.2., kas paredzēta izmantošanai datorā.

Žūrija 14. decembrī pasludinās nacionālos uzvarētājus katrā vecuma grupā un paziņos vienu uzvarētāju komandu Baltijā, informē aģentūra LETA.

Starptautiskajā "Programmēšanas stunda" akcijā pasaulē ik gadu piedalās vairāk nekā 100 miljoni dalībnieku. Tā ietver stundu garu interaktīvu ievadu programmēšanā. Iniciatīvu sāka bezpeļņas organizācija "Code.org".