PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9035.jpeg
Foto: bialasiewicz / 123RF
Latvijas Studentu apvienība (LSA) par 2018. gada ķezu augstākās izglītības nozarē atzinuši partiju priekšvēlēšanu solījumus un pēkšņo izglītības ministra amata kandidātu trūkumu pēc vēlēšanām, noskaidroja LSA.

Sestdien norisinājās LSA Gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā apbalvoti labākie 13 nominācijās, kas tika noskaidroti pēc studentu, studējošo pašpārvalžu, kā arī LSA valdes un ārējo ekspertu komisijas balsojuma rezultātiem.

Pirms 13.Saeimas vēlēšanām visas politiskās partijas izglītību, tostarp augstāko izglītību, atzina par prioritāti, tomēr viena no pirmajām ziņām medijos pēc koalīcijas veidošanas sākuma bija, ka neviena partija nav izrādījusi interesi par izglītības un zinātnes ministra amatu. Šis notikums izpelnījies “Gada ķezas” balvu.

Balva "Studentu lieta - taisna un cieta!", kuru pasniedz notikumam, kam sekojis būtisks, pozitīva rakstura pavērsiens visu studējošo un augstskolu dzīvē, piešķirta par pagājušā gada vasarā LSA rīkotajām apaļā galda diskusijām par augstākās izglītības finansēšanas sistēmas pilnveidi. Tajās piedalījās pārstāvji no gandrīz visām augstākajā izglītībā iesaistītajām organizācijām, arī no vairākām ministrijām un Saeimas, regulāri tiekoties, lai apspriestu LSA ziņojumu par Latvijas augstākās izglītības finansēšanas sistēmu un tajā ietvertās atziņas. Diskusiju rezultātā tika panākta konceptuālā vienošanās par stipendiju apmēra palielināšanu, kreditēšanas sistēmas pilnveidi, kā arī par budžeta vietu piešķiršanu pēc izcilības kritērijiem, un ar šiem jautājumiem darbs turpinās.

Par "Gada ieguldījumu akadēmiskās dzīves veicināšanā" kļuva grozījumi normatīvajos aktos, kas ļauj īstenot praksē jeb mākslinieciskajā jaunradē balstītas doktorantūras studiju programmas mākslās.

"Gada ieguldījuma sociālās dzīves veicināšanā" balvu saņēma Latvijas Jauno ārstu asociācija par darbu pie rezidentu dežūras slimnīcās stundu skaita samazināšanas.

Balvu "Gada students" saņēma Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestā studiju gada Medicīnas fakultātes studente Sandra Cipkina, kura kā brīvprātīgā darbojas Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrā un strādā par pētījumu koordinatori.

"Gada jaunā zinātnieka" balvu ieguva sertificēta mutes, sejas un žokļu ķirurģe Ieva Bāgante, kura strādā RSU Stomatoloģijas institūtā, informē aģentūra LETA.

"Gada projekta" balvu ieguva RSU studentu rīkotā starptautiskā studentu konference "Veselība un sociālās zinātnes", kas bija gada lielākais studentu zinātnes pasākums Baltijas valstīs.

Balvu "Gada Studējošo pašpārvalde" jau otro gadu pēc kārtas saņēma RSU Studējošo pašpārvalde (RSU SP), kas gan studiju kvalitātes un studentu pārstāvniecības jomā, gan ārējā tēla veidošanā studējošo vidē un nacionālā līmenī, gan kultūras projektu organizēšanā rāda labu piemēru citu augstskolu studentiem.

LSA "Gada domnieka" titulu ieguva RSU SP pārstāvis Mārtiņš Danefelds, par "Gada aktīvistu" kļuvusi Ksenija Tarasova no RSU SP, bet "Gada izaugsmes" balvu piešķīra RSU studentei Lienei Vaivodei, kura janvārī kļuvusi par LSA akadēmiskā virziena vadītāju. Par "Gada vecbiedru" atzīta Asnate Kažoka, bet "Gada studentu atbalstītāja" balvu saņēma SIA "Cannelle Bakery".