PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8154.jpeg
Foto: hiredfalcon / 123RF
Nākotnē studentiem par sekmīgu militārās apmācības kursa pabeigšanu varētu piešķirt kredītpunktus, kas nepieciešami jebkuram studējošajam. 

Šāda iecere ir aizsardzības ministram Raimondam Vējonim. Marta beigās LNT raidījumā 900 sekundes viņš paziņoja, ka nākamgad varētu sākties militārās mācības Latvijas studentiem,  raidījuma laikā informējot, ka ir uzdevis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem izstrādāt sistēmu, kā iesaistīt studentus militārajās apmācībās. Plānots, ka nākamgad varētu notikt pirmās militārās nometnes brīvprātīgajiem studentiem. Pēc apmācības cikla pabeigšanas šie studenti saņemtu rezerves virsnieku pakāpes, informē ziņu aģentūra LETA.

Nākamvasar paredzēta pirmā apmācība brīvprātīgiem studentiem. Tas parādīs, kāda ir atsaucība, kā studenti spēj nokārtot eksāmenus pēc kursa beigšanas, cik daudzi spēj šo apmācību izturēt, kas tajā jāuzlabo un cik tas izmaksā. Papildu nauda nebūs vajadzīga, jo izmaksas plānotas esošajā budžetā. Iniciatīvu veidot šādu apmācību izteikušas arī studentu korporācijas.

Ministrs skaidroja, ka diskusijas par daļēji obligātu vai obligātu apmācību notiks tad, kad būs rastas atbildes uz virkni jautājumu, tajā skaitā par brīvprātīgu iesaistīšanos apmācībās. "Tas, ka militāra apmācība varētu būt arī daļēji obligāta vai obligāta, nozīmē, ka atsevišķās specialitātēs varētu būt šādi kursi vai par šādu kursu sekmīgu beigšanu varētu iegūt kredītpunktus, bet šīs diskusijas ir tikai pašā sākuma stadijā," piebilda R. Vējonis.

Drīzumā Aizsardzības ministrija sāks konsultācijas ar augstskolām.