PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9183.jpeg
Foto: Ieva Januma.
Izglītības un zinātnes ministrija nav plānojusi tuvākajā laikā rosināt izmaiņas skolēnu mācību gada garumā.

Kā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, šādas izmaiņas nav plānots rosināt vismaz tuvākā pusgada laikā.

Atzīstot, ka mācību gada pagarināšanai ir gan atbalstītāji, gan pretinieki, ministre piekrita apgalvojumam, ka garajā vasaras brīvlaikā skolēniem aizmirstas, ko viņi ir mācījušies, un tad septembrī tiek patērēts daudz laika, lai bērni atgrieztos "vecajās sliedēs".

"Ja mēs raudzītos no mācību procesa efektivitātes, būtu pareizi izlīdzsvarot brīvdienas visa mācību gada garumā, nevis sakoncentrēt tās trīs mēnešu garumā," teica M.Seile.

Tomēr šai idejai ir daudz pretinieku, un ministre izprot lauku cilvēku argumentus, ka ir svarīgi, lai bērni vasarā palīdzētu vecākiem lauku darbos. Tāpat ir saprotams arguments, ka Latvijā ir visai īss periods, kad ir garas un gaišas dienas, un tas ir vienīgais laiks, kad bērniem atgūt enerģiju.

Diskusijas par mācību gada garumu un nepieciešamību to pagarināt sabiedriskajā telpā izskan ik pa laikam. Vieni argumentē, ka tā skolotājiem un skolēniem pagarināsies laiks diskusijām, citi apgalvo, ka trīs mēnešu brīvlaiks nāk par labu tikai pedagogiem, kuriem ir garš atvaļinājums.