PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

47166531522_fdc2190917_k.jpg
Foto: Valsts kanceleja
Izglītības un zinātnes ministre (IZM) Ilga Šuplinska pieļauj, ka pedagogu trūkums varētu kļūt par nozares pamatproblēmu pēc pieciem gadiem, kad ap 30 līdz 40 % aktīvi strādājošo skolotāju tuvosies pensionēšanās vecumam.

"Ja nozarē neienāks jauni pedagogi un netiks mainīta politika, šī varētu kļūt par akūtu situāciju," aģentūrai LETA šodien sacīja Šuplinska.

Šobrīd skolotāji tiekot meklēti darbam uz noteiktu stundu skaitu. Trūkstošo pedagogu statistiku iespaidīgāku padarot situācija Rīgas un Daugavpils reģionos.

Lai situāciju risinātu, IZM sadarbībā ar augstskolām un sadarbības partneriem uzsākusi pedagogu izglītības reformu, veidojot viengadīgu programmu skolotāja kvalifikācijas iegūšanai.

IZM uzskata, ka jaunā programma sekmēs talantīgu un motivētu jaunu skolotāju ienākšanu skolās, integrēs pedagogu izglītību ar pētniecību un padarīs skolotāju izglītību elastīgāku – spējīgu ātri reaģēt un pielāgoties darba tirgus prasībām un tehnoloģiju attīstībai.

Lai informētu par nepieciešamajiem pasākumiem jaunās studiju programmas izveidē un aprobācijā, un izvērtētu programmas finansēšanas ilgtspēju, Izglītības un zinātnes ministrija sagatavojusi informatīvo ziņojumu “Darba vidē balstīta studiju programma skolotāju sagatavošanai: īstenošana un attīstība”, kas 2019. gada 15 .augustā tika izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

IZM uzskata, ka pašreizējais sadrumstalotais studiju programmu piedāvājums nenodrošina skolotāju izglītības vienotu attīstību un virzību visā valstī, kā arī neveicina skolotāju ataudzi. Tāpēc tiek radīta jauna pieeja skolotāju sagatavošanai, centrā liekot viengadīgu studiju programmu skolotāja kvalifikācijas iegūšanai.

Veidojot programmu, augstskolas pārņems pieredzi, kas ir attaisnojusies ārvalstīs un ko līdz šim Latvijā piedāvājusi “Iespējamā misija” – darba vidē balstītas mācības tiem, kuri jau ieguvuši augstāko izglītību kādā jomā. Jauno studiju programmu izstrādā Latvijas Universitāte sadarbībā ar Liepājas Universitāti, Daugavpils Universitāti un “Iespējamo misiju”. Studiju programmas īstenošanu paredzēts sākt 2020. gadā.

Jaunā pieeja skolotāju sagatavošanai balstīsies uz vienotu komunikāciju kandidātu piesaistē un pretendentu rūpīgu atlasi, kā arī mācīšanos, strādājot skolā un vienlaikus saņemot mentora atbalstu. Jaunās studiju programmas īstenošana aptvers visu Latviju, tāpēc plānota vienota skolu un to vakanču apzināšana. Studiju laikā topošie skolotāji saņems paaugstinātu stipendiju, papildu atbalsts studiju programmas absolventiem plānots arī, uzsākot patstāvīgu darbu skolā.

Lai ieviestu un sāktu īstenot viengadīgu darba vidē balstītu studiju programmu skolotāju sagatavošanai, līdz 2022.gada jūnijam indikatīvi būtu nepieciešams papildu finansējums 2 949 777 eiro apmērā.