PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Valmieras tehnikums 3D virtuālajā alā radījis Saules sistēmu
Valmieras tehnikums 3D virtuālajā alā radījis Saules sistēmu
Foto: Valmieras tehnikums
Valmieras tehnikums pirms nepilna gada iegādājās 3D virtuālo alu – modernu un inovatīvu izglītības tehnoloģiju, kas darbojas virtuālās realitātes vidē un kur 3,5x3,5 m izmēra telpā uz četrām sienām ir izvietoti projektori. Skolotāja Sarmīte Ivanāne Python programmēšanas valodā radījusi jaunu mācību materiālu – Sauli un ap to riņķojošo debess ķermeņu kopumu - , kas nākamajā mācību gadā tiks izmantots dabaszinību stundās.

Aizvadītajā mācību gadā Valmieras tehnikuma pedagogi un audzēkņi virtuālo alu testējuši un integrējuši mācību programmās, papildinot esošos mācību materiālus, radot pavisam jaunus un pielāgojot mācību metodes nākamā mācību gada uzdevumiem. Tā, piemēram, skolas audzēkņi radījuši dažādus 3D modeļus, kurus integrējot virtuālajā alā, pedagogam bija iespēja novērtēt to precizitāti un atbilstību mācību uzdevumiem. Šiem modeļiem tika pievienotas dažādas struktūras, kā koks, plastmasa, metāls, stikls, un novērtēts, kurš risinājums būtu veiksmīgāks, ražojot gala produktu. 2020./2021. mācību gadā tapis arī rūpnieciskas iekārtas rasējums - modelis, kuru iespējams aplūkot 3D virtuālajā alā, apiet tam apkārt, pārbaudīt detaļu saderību, savienojumus un citas svarīgas lietas, pirms uzsākt fiziskas iekārtas ražošanu. Šī tehnoloģija palīdz simulēt darbu rūpnīcā, netērējot resursus fiziskām detaļām un ļaujot inženieriem labāk saprast, kā konkrētā detaļa darbosies jau gatavā produktā.

Valmieras tehnikuma skolotājs Roberts Beriņš uzsver: “3D virtuālā ala ir ideāls rīks ēku vai ainavu arhitektūras attēlošanai! Lieliski pielietojams, ja nepieciešams projektēt rotējošus objektus vai iekārtas, kuras prasa augstu drošības prasību ievērošanu”. Ja ir interese vairāk uzzināt par 3D  izglītības tehnoloģiju, apskatīt to klātienē vai tajā integrēt kādu no saviem radītajiem projektiem, uzņēmumi ir laipni aicināti sazināties ar  Valmieras tehnikuma projektu vadītāju Lindu Ribu, rakstot [email protected] vai zvanot 20083787.

Inovatīvā izglītības tehnoloģija iegādāta projekta “Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds iniciatīvas "Pilsētu inovatīvās darbības" ietvaros. Šī informācija atspoguļo vienīgi autora viedokli, un iniciatīvas "Pilsētu inovatīvās darbības" iestādes neatbild par šīs informācijas potenciālajiem izmantošanas veidiem.

Valmieras tehnikums ir viena no vismodernāk aprīkotajām izglītības iestādēm Latvijā un Austrumeiropā, kas jauniešiem piedāvā apgūt profesionālo vidējo izglītību 11 dažādās specialitātēs. Mūsdienīgā un inovatīvā vidē te iespējams apgūt prasmes atjaunojamajā enerģētikā, viesmīlībā, klientu apkalpošanā, pārtikas pārstrādē, pavārmākslā, finanšu vadībā, loģistikā un telemehānikā, mehatronikā, programmēšanā, mašīnbūvē un metālapstrādē.

2_DIENA_TEHNIKUMS_3_PROGRAMESANA_-38.jpg