PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

AB2A5881.jpg
Foto: Nākotnes klase
Šodien, 6. maijā, pēc aprobācijas noslēgšanās, oficiāli tika atklāta Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) mūsdienīgās mācību vides prototips “Nākotnes klase”.

Līdz šim klase darbojās aprobācijas režīmā, pētot un izmēģinot labākos nodarbību norises modeļus. Turpmāk jebkuras izglītības iestādes skolotājiem, skolēniem un citiem interesentiem būs iespēja apmeklēt klasi, lai piedalītos VATP organizētās nodarbībās vai vadītu nodarbības, izmantojot klases aprīkojumu.

Nākotnes klase” ir Eiropas Skolu tīkla (European Schoolnet) izveidotajā konceptā Future Classroom Lab balstīta mācību vide, kas kalpo kā prototips izglītības iestādēm un izglītības tehnoloģiju attīstītājiem, sniedzot iespēju modelēt tehnoloģijās balstītu izglītības procesu reālā vidē praktisku nodarbību ietvaros.

Klase ir aprīkota ar ērti transformējamām mēbelēm, moderniem tehniskiem risinājumiem un Latvijas izglītības sistēmai saturiski piemērotākajiem izglītības tehnoloģiju rīkiem. Klasē skolēni tiek mudināti savstarpēji sadarboties, aktīvi iesaistīties mācību procesā, apgūt zināšanas ar dažādu saistošu spēļu un mobilo lietotņu palīdzību, kā arī radoši izpausties praktiskajos darbos. Nākotnes klasē mācību procesa galvenais mērķis ir palīdzēt skolēniem apgūt teorētiskās zināšanas caur praktisku darbošanos, vienlaikus apgūstot komunikācijas un sadarbības prasmes, kā arī veicinot digitālo kompetenci.

Skolotāju un skolēnu vajadzībām atlasītas Latvijā un pasaulē labākās digitālās mācību platformas un rīki, kas integrēti klases vajadzībām sagatavotajā mācību saturā. Mācību saturs izstrādāts saskaņā ar “Skola 2030” vadlīnijām, turklāt VATP izstrādājis arī savu digitālo izglītības rīku interaktīvu darba lapu pildīšanai – Pratne.lv. Šis rīks tiek integrēts klases nodarbību procesā.

Nākotnes klase kalpo arī kā vieta, kur skolotājiem apgūt modernās tehnoloģijas, uzzināt par labākajiem veidiem, kā mūsdienīgos mācību rīkus integrēt mācību procesā, kā arī skolām rast labākos risinājumus izglītības digitalizēšanas nodrošināšanai.

Vizītē piedalījās arī deputāta palīdze Nora Vanaga, Ventspils valstspilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš, domes pārstāvji, un Ventspils valstspilsētas Izglītības pārvaldes vadība.

Vairāk informācijas iespējams saņemt, sazinoties ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parka Tehnoloģiju attīstības daļas Izglītības tehnoloģiju projektu vadītāju Līgu Ignati, [email protected], +371 22307039.

“Nākotnes klase”, kas tapusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētās iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” ietvaros.