PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10072.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Likumā jānostiprina profesionālās izglītības sasaiste ar darba tirgu, norāda Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

"Profesionālās izglītības kvalitātei svarīga ir cieša skolu sadarbība ar darba devējiem. Līdzšinējā sasaiste noritējusi veiksmīgi, taču to nepieciešams nostiprināt likumā, lai pēc struktūrfondu programmu beigām šī sadarbība ar nozaru ekspertu padomēm neapsīktu," par I.Viņķeles pausto pēc komisijas ziņu aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) koordinētās nozares ekspertu padomes sniedz svarīgu ieguldījumu, palīdzot pielāgot profesionālo izglītības programmu atbilstību darba tirgus vajadzībām. Tās palīdz plānot gan audzēkņu uzņemšanas plānu, gan programmās apgūstamo saturu, lai sagatavotu darba tirgum vajadzīgos speciālistus, skaidroja I.Viņķele.

Izglītības komisijas priekšsēdētāja aicināja atbildīgās institūcijas mēneša laikā izvērtēt, vai nepieciešams pilnveidot likumā noteikto deleģējumu, lai nodrošinātu efektīvu un ilgtspējīgu LDDK iesaisti nozaru ekspertu padomju un profesionālās izglītības programmu plānošanā.

Otrdienas sēdē Izglītības komisija iepazinās ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu ieguldījumu izglītībā, īpašu uzmanību veltot šajā gadā paredzētajiem specifiskajiem atbalsta mērķiem.

Lai stiprinātu profesionālās izglītības kvalitāti un prestižu, svarīgi turpināt iestāžu modernizāciju, un šeit nozīmīga loma ir spējai piesaistīt struktūrfondu līdzekļus, akcentēja I.Viņķele.

Kā deputātus informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietniece un Struktūrfondu departamenta direktore Santa Šmīdlere, šogad iecerēts nodrošināt vēl 15 ES fondu programmu apstiprināšanu izglītības un zinātnes jomā, no tām piecas paredzētas profesionālajai izglītībai.

Līdz šim programmas profesionālajai izglītībai aizkavējušās, lielā mērā tas saistīts ar saskaņošanas procesu Eiropas Komisijā. Taču, kā uzsvēra IZM pārstāve, pēdējā laikā profesionālās izglītības programmu ieviešanā vērojams būtisks progress. Nedēļas sākumā valdība apstiprināja IZM izstrādāto noteikumu projektu, kas paredz ES fondu ieguldījumus profesionālajā izglītībā.