PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

8131.jpeg
Foto: Publicitātes foto/ portāls Dziedundejo.lv
No 2015. gada 6. līdz 12. jūlijam Latviju pieskandinās XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuru programmu veidos vairāk nekā 50 notikumi. 

Svētku radošā koncepta autore ir režisore, Siguldas pils kompleksa vadītāja Inga Krišāne. “BURTS ir maģisks, tā ir māka ideju ietvert reālajā un ar to iedarboties. Un BURTS ir reāls. Kā pēdu nospiedums smiltīs, zīmuļa nospiedums lapā. Burts-raksts-ornaments. Nošu raksts, dejas raksts, raksts-tērpa ornaments,” stāsta I.Krišāne.

“Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir augšanas, mācīšanās, bērna tapšanas par lielo cilvēku process. Tautas tradīciju un Dziesmu svētku ābece. Lai to apgūtu, mums jāprot burtu pa burtam izburtot, sasaukt burtus kopā, gūt prieku no burtu spēlēm un skaļi pateikt: PATS SKANI! LĪDZI SKANI!BURT(u)BURVĪBA ir spēks – tas nāk no tautas un ar valodu tiek pārmantots no paaudzes paaudzē, lai būtu, kas tautu kopā tur,” koncepta pamatu skaidro I.Krišāne.

Burt(u)burvība svētkos kļūs par visu notikumu pamatu un veidos īpašo Svētku alfabētu, katrai nozarei apdzīvojot savu burtu un ar to saistīto Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vērtību. Svētku alfabēta burti un to piederība tiks atvērti pakāpeniski, līdz svētku laikā izveidos pilnu vērtību alfabētu, informē XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pārstāve Inga Vasiļjeva.

Viss Svētku alfabēts un jau atklātie burti un vērtības apskatāmi oficiālajā mājas lapā dziedundejo.lvkur atrodama informācija gan svētku dalībniekiem (skašu kalendārs, rezultāti, dažāda noderīga informācija), gan skatītājiem (svētku programma, aktualitātes u.c.).

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6. līdz 12. jūlijam, tajos piedalīsies ap 37 000 dalībnieku.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus rīko Valsts izglītības satura centrs (VISC), informatīvi atbalsta E-klase, Chaula.tv, Latvijas Radio un Latvijas Televīzija.