PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10108.jpeg
Foto: Publicitātes foto / VIAA.
Nacionālajā jauno profesionāļu meistarības konkursā noskaidroti Latvijas labākie jaunie pavāri un viesmīļi. Konkursu rīkoja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA).

Par labāko jauno viesmīli atzīta Madara Rozentāle no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, taču pavāra profesijā visaugstāko vērtējumu ieguva Kristiāna Šteinfelde no Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma.

Pavāra profesijā sacentās audzēkņi no dažādām profesionālās izglītības iestādēm, taču otrajā vietā ierindojās Aija Ruža no Vecbebru Profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas, bet trešo vietu ieņēma Ilze Namniece no Rīgas Valsts tehnikuma.

Pavāru uzdevums bija 6 stundu laikā pagatavot 3 veidu (veģetārā, gaļas un zivju) pirkstēdienu uzkodas, no katra veida pa 6 uzkodām, 6 porcijas silto pamatēdienu no cūkas pavēderes, dārzeņiem un griķiem, ar bešamelmērci, kā arī pagatavot konditorejas izstrādājumu un 6 porcijas deserta «Rupjmaizes kārtojums» brīvi izvēlētā veidā.

Savukārt viesmīļa profesijā jaunie profesionāļi demonstrēja ļoti labas viesu apkalpošanas, ēdienu pasniegšanas, flambēšanas, aperitīva pagatavošanas, vīna prezentācijas un citas prasmes. Žūrijas locekļi par otrās vietas ieguvējiem atzina divus konkursantus - Lindu Daktiņu no Smiltenes tehnikuma un Kristapu Kļaviņu no Ventspils tehnikuma.

Par vislabāko sniegumu sacentās 6 topošie pavāri un 6 viesmīļi, kas reģionālajos konkursos uzrādījuši visaugstākos rezultātus.

Nacionālo profesionālās meistarības konkursu VIAA rīkoja, lai sekmētu profesionālās izglītības attīstību, popularizētu pavāra un viesmīļa profesijas, kā arī veicinātu sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm, informē VIAA Sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lorence.

Jaunos profesionāļus vērtēja labākie aroda speciālisti. Konkursa žūrijas locekļi pavāra profesijā:

•      Raimonds Zommers – SIA „Entresol” valdes loceklis, šefpavārs;

•      Svetlana Rižkova - biedrības „Pavāru klubs” prezidente;

•      Ina Poliščenko - restorāna „Trīs” pavāre;

•      Viesturs Lasmanis - SIA „Entresol” pavārs;

•      Māris Astičs - RSS valdes loceklis, šefpavārs.

Konkursa žūrijas locekļi viesmīļa profesijā:

•      Jānis Kaļķis – viesnīcas “Hotel Jūrmala Spa” restorāna vadītājs;

•      Inese Vīcupa - restorāna “RX īpašumi” direktore, restorānu eksperte;

•      Pēteris Repečko – restorāna “Balzāmbārs” īpašnieks, bārmenis;

•      Baiba Īvāne – EuroSkills 2012 un EuroSkills 2014 Latvijas eksperte.

•      Mārtiņš Juško – restorāna “Vincents” viesmīlis;

•      Raitis Akerblūms – biedrības “Latvijas Bārmeņu Federācija” prezidents.