PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8847.jpeg
Foto: nithid / 123RF
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajā pedagogu darba samaksas noteikumu projektā joprojām nav ņemti vērā visi nozares darbinieku ieteikumi.

Ņemot vērā, ka IZM plāno pedagogu darba samaksas jauno modeli virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā š.g. 11.augustā, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina valdību vienlaikus apstiprināt arī neatliekamos pasākumus modeļa uzlabošanai pirms tā ieviešanas 2016.gadā un pieņemt pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku 2017. - 2019.gadam, jo pretējā gadījumā LIZDA nevarēs piekrist modelim, kurš pasliktinās pedagogu finansiālo situāciju.

LIZDA aicina valdību, lemjot par pedagogu darba samaksas jauna modeļa ieviešanu un tam nepieciešamo papildus valsts finansējumu jaunajās politikas iniciatīvās, neaizmirst par katra bērna tiesībām uz kvalitatīvu izglītību, kas nav iespējama bez labi motivēta un profesionāla pedagoga.

Tā kā šobrīd IZM izstrādātajā pedagogu darba samaksas Ministru kabineta (MK) noteikumu projektā joprojām nav ņemti vērā visi nozares darbinieku ieteikumi, ir svarīgi noteikt neatliekamos pasākumus modeļa uzlabošanai pirms tā ieviešanas 2016.gadā, turklāt akceptējot priekšlikumus pēc būtības, nevis vien formāli tos ietverot MK noteikumu projekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojuma (anotācijas) pielikumā, informē LIZDA sabiedrisko attiecību speciāliste Dita Kalniņa.

Savukārt pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika 2017.-2019.gadam izstrādi 02.07.2015. tikšanās laikā ar LIZDA pārstāvjiem atbalstīja ministru prezidente Laimdota Straujuma un 08.07.2015. sanāksmē arī Finanšu ministrija.

Lai pēcāk pārrunātu valdības lēmumu par jauno modeli un aktualitātes jaunajā mācību gadā, arodbiedrība aicinās IZM pārstāvjus piedalīties LIZDA padomes sēdē 26.augustā, kurā arī lems par iespējamo turpmāko arodbiedrības rīcību.

Šobrīd pie esošā algu modeļa Nauda seko skolēnam valsts pedagogiem joprojām neapmaksā vidēji 18 stundas nedēļā, par padarīto paliekot parādā vidēji 341,28 eiro mēnesī.