PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10582.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Šogad LIZDA organizētajās Pasaules skolotāju dienas aktivitātēs uzmanība tiks veltīta pedagogu profesijas prestižam. 

Kopš 1994. gada UNESCO aicina visā pasaulē kopīgi atzīmēt Pasaules skolotāju dienu. Starptautiskā organizācija Education International, kura apvieno skolotāju un citu izglītības darbinieku arodorganizācijas visā pasaulē, šogad šajos svētkos vēlas pievērst sabiedrības uzmanību skolotāja darba novērtējumam un skolotāja profesijas prestižam. Šī ir aktuāla problēma daudzviet pasaulē, jo skolotāji aizvien vairāk saskaras ar profesionālās autonomijas apdraudējumu, zemu sociālo un finansiālo novērtējumu, lielāku spiedienu no politikas veidotāju puses un dažādu sabiedrības pārstāvju grupām, E-klasi informē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvis Juris Aksels Cīrulis.

Profesiju prestižu vērtējot ņem vērā tādus aspektus kā, piemēram, kāds ir profesijā nodarbināto atalgojums un atzinība sabiedrībā, darba apstākļi, autonomija jeb profesionālā brīvība, kontrole un uzraudzība, kā arī profesijas pārstāvju ietekme uz sabiedrību.

Lai noskaidrotu situāciju Latvijā, LIZDA veic pētījumu par skolotāja profesijas prestižu mūsu valstī, aptaujājot pedagogus, vidusskolēnus un plašāku sabiedrību. Aptaujas tiek realizētas interneta vietnē visidati.lv laikā posmā no 9. septembra līdz 14. oktobrim. Pētījuma rezultāti tiks publicēti LIZDA mājaslapā un atsevišķā izdevumā, savukārt ar galvenajiem rezultātiem un secinājumiem interesenti tiks iepazīstināti LIZDA konferencē “Paaugstināsim profesijas prestižu – uzticoties, cienot un novērtējot pedagogu darba nozīmīgumu” 2016.gada 23. novembrī.

Lūdzam jūs atbildēt uz jautājumiem kādā no piedāvātajām mērķa grupām:

·       Pedagogu aptauja

·       Vidusskolēnu aptauja

·       Sabiedrības aptauja

Anketas lūdzam aizpildīt līdz 14.oktobrim.

LIZDA jau iepriekš pateicas par līdzdalību pētījumā.