PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

11815.jpeg
Foto: tixti / 123R
Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā apmēram 10 tūkstoši cilvēku izgāja demonstrācijā, nosodot valdības vēršanos pret nevalstiskajām organizācijām (NVO).

Tāpat demonstrētāji protestēja pret augstākās izglītības likuma grozījumus, kas apdraud ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes (Central European University - CEU) pastāvēšanu.

Demonstrāciju organizēja sociālā tīkla "Facebook" domubiedru grupa "Civilizacio" (Civilization). Tās dalībnieki aizvadītajā trešdienā sapulcējās vienā no pilsētas laukumiem un izveidoja milzu sirdi, nostājoties pa tās perimetru.

Milzu sirds centrā milzu burtiem bija uzrakstīts vārds "civil" ("pilsonisks"), atsaucoties uz pilsoniskās sabiedrības grupām, pret kurām, kā uzskata protesta dalībnieki, vēršas Ungārijas eiroskeptiskā premjera Viktora Orbāna valdība.

Desmitiem tūkstoši cilvēku jau nedēļas nogalē protestēja pret augstākās izglītības likuma grozījumiem, kas aizliedz institūcijām, kuras bāzētas ārpus Eiropas Savienības (ES), izsniegt Ungārijas diplomus, ja nav panāktas attiecīgas starpvalstu vienošanās.

Šie grozījumi arī prasa, lai šādām izglītības iestādēm būtu arī universitātes pilsētiņa un fakultātes savā bāzes valstī, kas CEU gadījumā nozīmētu ASV. CEU nav studentu pilsētiņas ASV un tā arī nepasniedz tur kursus.

Jauno augstākās izglītības likumu pirmdien parakstīja Ungārijas prezidents Jānošs Āders.

V.Orbāns ir vairākkārt kritizējis 86 gadus veco Sorosu par jaukšanos Centrāleiropas un Austrumeiropas lietās un mēģinājumos izpostīt kontinentu, atbalstot atvērtas robežas un imigrantiem labvēlīgu politiku.

Premjers arī kritizējis Sorosa atbalstu tādām nevalstiskajām organizācijām kā "Transparency International", kas, pēc V.Orbāna domām, cenšas pretlikumīgi ietekmēt Ungārijas valdību un politiku.