PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Citādāks jaunais mācību gads
Citādāks jaunais mācību gads
Foto: pexels
Šoruden bērniem atgriešanās skolā ir krietni atšķirīga. Ne tāda, kā citus gadus. Skolās ieviesti dažādi jauni drošības pasākumi un mācības tiek organizētas atšķirīgā režīmā. Ne tikai bērniem, bet arī skolotājiem un vecākiem nākas aprast ar šiem nosacījumiem un to, ka vismaz kādu laiku mācības pārmaiņus notiks klātienē un neklātienē vai maiņās. Turklāt visiem jābūt gataviem operatīvām pārmaiņām mācību procesa organizācijā.

Šobrīd vairāk nekā jebkad domājam par drošību, jo starp citiem riska faktoriem “iespraucies” koronavīruss, kurš ir radikāli mainījis mūsu dienaskārtību un diktē nepieciešamību piemēroties neierastām situācijām. Ja agrāk teicām, ka pats svarīgākais ir rīkoties droši, tad šobrīd spēkā ir arī kritērijs “distancēties droši”. Un daudz tiešākā nozīmē uztveram pamudinājumu mazgāt rokas.

Ārkārtējā situācija būtiski mainīja ģimeņu ikdienu un atpūtu.

Apdrošināšanas kompānijas “Compensa” statistika liecina, ka vasarā nopietnākas traumas pārsvarā tiek gūtas āra sporta aktivitātēs un sacensībās vai ikdienā, pārvietojoties pa ielām ar velosipēdiem un skrejriteņiem, kā arī dažādos aktīvās atpūtas pasākumos sporta atrakciju parkos. Salīdzinoši daudz nelaimes gadījumu notiek arī, bērniem kāpelējot pa kokiem, šūpojoties šūpolēs un lēkājot pa batutiem. Savukārt rudenī, sākoties mācību gadam, nelaimes gadījumi vairāk “pārvietojas” uz iekštelpām – biežāk tiek fiksēti neveiksmīgi kritieni sporta stundās vai skrienot pa kāpnēm. Tāpat nelāgi var beigties pārgalvīga lēkāšana klasē pa soliem. Traumas skolā bērni gūst, arī aizķeroties un krītot uz nevērīgi zemē noliktām somām.

Ja agrāk mediķi vasarās nepagurdami atgādināja, lai vecāki īpaši seko bērnu aktivitātēm uz batutiem un piepūšamajām atrakcijām, tad šīs vasaras traumu “reitingā” iezīmējusies jauna tendence – kritieni no elektroskrejriteņiem. Un sekas ir ne tikai nobrāzumi un sasitumi, bet arī nopietni kaulu lūzumi.

Sarunās gan vecāki, gan bērni ir teikuši, ka apzinās riskus, kas var rasties, pārvietojoties ar elektroskrejriteni. Tajā pašā laikā daudzi uzskata, ka braukšana ar šo vienkāršo un viegli pieejamo transportlīdzekli tieši Covid-19 situācijā ir laba alternatīva sabiedriskajam transportam, arī rudenī, kad ir patīkami laika apstākļi. Tāpat daudzas ģimenes apsver iespēju, ka bērni uz skolu varētu doties ar velosipēdiem. Te gan jāatgādina, ka bērni līdz 10 gadu vecumam satiksmē ārpus dzīvojamās zonas var piedalīties tikai pilngadīgas personas pavadībā. Bet bērni no 10 gadu vecuma jau var iegūt velosipēdista apliecību, nokārtojot zināšanu testu ceļu satiksmes noteikumos un satiksmes drošībā. Testam ir viegli sagatavoties CSDD mājaslapā. Zināšanu pārbaude un apliecības saņemšana ir bez maksas. Papildus jāatceras, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam, piedaloties satiksmē ar velosipēdu, noteikti jāvelk ķivere.

Jā, ir iemesls teikt, ka pēdējā pusgada laikā mēs kopumā esam kļuvuši piesardzīgāki. Salīdzinot šā gada jūnija un jūlija bērnu traumu statistiku ar pagājušā gada nelaimes gadījumu skaitu, varējām pat atviegloti uzelpot – negadījumu skaits bija samazinājies par apmēram 10 %. Taču situācija augustā liecina par to, ka vārda tiešā nozīmē esam izlauzušies brīvībā un atlaiduši visas bremzes. Sliktā ziņa ir tā, ka pieaudzis arī nelaimes gadījumu skaits, kuros traumas gūst bērni. Roku lūzumi, krītot no velosipēda, lauzts žokļa kauls un izsisti zobi pēc lēcieniem skeitparkā, vēdera traumas... Līdz ar to atgādinājums būt piesardzīgākiem arī šobrīd būs īsti vietā.

Protams, labi apzināmies, ka kārtējais atgādinājums par piesardzību var radīt arī pretreakciju – nu, cik var! Mēs visu laiku esam piesardzīgi, un arī tagad ļoti cenšamies tādi būt. Bet nepārtrauktā piesardzība sāk nogurdināt un dzen stresā. Un šo sajūtu, starp citu, nav grūti izskaidrot. Ilgstoši un nepārtraukti koncentrēt uzmanību uz kaut ko vienu – tas no cilvēka, bet jo īpaši no bērna, prasa papildu piepūli. Tieši tāpēc pa vidu mācībām un laika pavadīšanai pie datora ir nepieciešams domāt par pilnvērtīgu atpūtu un aktivitāšu maiņu, atkal un joprojām saglabājot drošību.

Viens, kas ir pilnīgi skaidrs, – šis gads no skolas un ģimenēm prasīs spēju sadarboties. To, ka šo prasmi kopumā esam apguvuši pietiekami labi, parādīja pagājušā mācību gada nobeigums.

Tomēr katra jauna diena ir jauns izaicinājums. Un ir notikumi, kas var radīt arī neparedzamus iznākumus, kad var noderēt uzticama sadarbības partnera atbalsts. Tāpēc “Compensa” piedāvā E-klases bērnu apdrošināšanu, kuru ērti var iegādāties ŠEIT.  

Esam pilnveidojuši bērnu apdrošināšanas programmu, iekļaujot daudz vairāk sportisko aktivitāšu. Vienlaikus esam arī vecākiem atvieglojuši bērna sportiskajām aktivitātēm atbilstošākā apdrošināšanas seguma izvēli starp dažāda veida grupām: Vaļasprieks, Sportiskais, Paaugstināta riska aktivitātes un Ekstrēmais sports. Ar katrā grupā iekļautajiem sporta veidiem var iepazīties šeit sadaļā "Kādas sporta aktivitātes ir iekļautas polisē?"

Ar E-klases bērnu apdrošināšanas noteikumiem var iepazīties ŠEIT.

“Compensa” apdrošina bērnus līdz 18 gadu vecumam (ieskaitot).

 

Raksts sagatavots sadarbībā ar Compensa Vienna Insurance Group ADB Latvijas filiāli