PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

gudrs_vel_gudraks_10kl.JPG
Foto: LTV
Šogad pirmo stipendiju izaugsmei, ko E-klase sadarbībā ar “Vītolu fondu” piešķir erudīcijas spēles “Gudrs, vēl gudrāks” 10. klašu fināla dalībniekiem, saņēma Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas skolniece Olita Anastasija Zadorožnaja un Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas skolnieks Ingars Samiņš.

Spēles “Gudrs, vēl gudrāks” 10.klašu finālā uzvarēja Olita Anastasija jau kopš bērnības spēlē šahu un dara to ļoti prasmīgi: “Esmu piedalījusies Eiropas šaha problēmu risināšanas turnīrā, kurā ieguvu trešo vietu. Šī spēle māca izprast pretinieka stratēģiju un novērtēt arī pretinieka domas par mani.”

Olitu Anastasiju spēlei “Gudrs, vēl gudrāks” pieteikties pamudināja skolotāja Veronika Makarčuka, kas novērtējusi skolnieces zinātkāri un iekšējo motivāciju: “Olita Anastasija prot mācīties patstāvīgi, kas šobrīd ir ļoti svarīgi!”

“Man patīk mūzika un es spēlēju klavieres no sešu gadu vecuma, taču matemātika man patīk vēl vairāk. Brīvajā laikā es spēlēju teātrī un nodarbojos ar teikvando,” par sevi stāsta Olita Anastasija.

Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas 10.klases skolnieks Ingars Samiņš finālā izcīnīja otro vietu: “Es ļoti gaidu, kad beigsies pandēmija un varēsim atsākt mācības klātienē. Man ļoti pietrūkst komunikācija ar klasesbiedriem. Nākotnē es vēlos kļūt par inženieri, tāpēc arī attālināto mācību laikā es cenšos lielāku uzmanību pievērst fizikai, ķīmijai, matemātikai un nedaudz bioloģijai. Domāju, ka arī tā man varētu noderēt.”

Ingara plānos ir attīstīt klimatam draudzīgu degvielu, kuru varētu izmantot gan lidmašīnām, gan kuģiem un vilcieniem.

gudrs_gudraks_10kl.JPG

E-klases sadarbība ar “Vītolu fondu” tiek īstenota jau kopš 2014. gada, kad tika piešķirta pirmā E-klases stipendija. Šogad pirmo reizi tiks piešķirtas 6 stipendijas kopumā 4000 eiro vērtībā Latvijas televīzijas konkursa “Gudrs, vēl gudrāks” vidusskolas posma finālu dalībniekiem.

10. un 11. klašu konkursa finālu dalībnieki katrs saņēma 500 eiro lielu stipendiju izaugsmei, savukārt 12. klases fināla dalībnieki 1000 eiro lielas stipendijas.

"Gudrs, vēl gudrāks" 10.klašu finālu iespējams noskatīties ŠEIT.