PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

8234.jpeg
Foto: Oskars Ludvigs. Attēlā: Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile atklāj konferenci E-KLASE 2015.
„Neskaitāmi pētījumi skaidri parāda – lai domātu, diemžēl ir jāzina fakti,” konferencē E-KLASE 2015 sacīja Mārīte Seile. 

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile konferencē E-KLASE 2015, kas norisinājās piektdien, 17.aprīlī, vadīja vienu no lekcijām, stāstot par priekšnoteikumiem, lai Latvijas izglītības sistēma būtu starp izcilākajām pasaulē.

Lekcijas laikā ministre dalījās pārdomās pēc pieredzes apmaiņas ar Indijas pasniedzējiem: „Profesoriem ir kļuvis sarežģīti strādāt. Viņi atnāk uz lekciju, uzraksta uz tāfeles savu tēmu, tikmēr studenti atver savus planšetdatorus un ieraksta vissarežģītākos jautājumus. Šeit ir jautājums par zināšanām.”

Mūsdienu digitālajā laikmetā sabiedrībā arvien diskutē,  vai skolās vēl ir būtiski mācīt faktus un konkrētus nozīmīgus gadskatiļus, jo visu iespējams uzzināt internetā. Tā vietā mācību procesā krietni vairāk uzmanība būtu jāpievērš radošumam un kritiskās domāšanas attīstīšanai. Ministre konferencē E-KLASE 2015 uzsvēra, ka zināšanas tomēr aizvien ir svarīgas, lai veicinātu konkurētspējīgu jauniešu izglītošanu.

„Varbūt skolās patiešām ir jāmāca tikai prasmes, attieksmes, taču, kas attiecas uz zināšanām, - lai faktus iegūglē mājās? Neskaitāmi pētījumi tomēr skaidri parāda – lai domātu, diemžēl ir jāzina fakti. Spēja domāt, būt radošam un analizēt balstās zināšanās, kas ir ilgtermiņa atmiņā. Tikai tad, kad zināšanas ir stabilas, ir iespējams attīstīt arī kritisko domāšanu un radošumu,” lekcijā stāstīja M. Seile.

Lekcijas video būs iespējams skatīties E-klases portāla sadaļā Konference.

Konference E-KLASE 2015 šogad notika jau piekto gadu, vienkopus pulcējot vairāk nekā 1000 dalībnieku.

Uz konferenci Rīgas Kongresu namā bija aicināti direktori, direktoru vietnieki, mācību daļu vadītāji, skolotāji, izglītības pārvalžu vadītāji un interešu izglītības pārstāvji no visas Latvijas.

Šogad konference notika jau piekto gadu, tās tēma bija Efektīva saziņa. Izglītības ministres un pārējās lekcijas iespējams noskatīties sadaļā Konference.