PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11442.jpeg
Foto: Oskars Ludvigs. Attēlā: E-klases konference 2016.
Konference “E-KLASE 2017” norisināsies jau šodien, 7.aprīlī, koncertzālē “Lielais dzintars”, Liepājā, pulcējot pedagogus no visas Latvijas.

Konferences tiešraidi būs iespējams skatīties E-klases sadaļā Konference, kā arī vietnē LMT Straume plkst. 11.00. 

Drīzumā pēc pasākuma būs pieejams arī video arhīvs ar lekciju ierakstiem sadaļā Konference.

Vērienīgākais pasākums izglītības nozarē tiek rīkots jau septīto gadu. Dalība konferencē ir bez maksas, un noslēgumā dalībnieki saņems sertifikātus par metodisko darbu lekcijās. Konferences laikā notiks lekcijas par izglītības jomā aktuāliem jautājumiem.

Konferences atklāšanā uzstāsies Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kā arī E-klases vadītājs Jānis Kaģis.

Lekciju “7 lielās izglītības idejas un kompetenču pieeja izglītībā” vadīs mūžizglītības un kultūras institūta “Vitae” vadītājs Rolands Ozols. Tajā tiks stāstīts par 7 lielajām izglītības idejām, ko tās ir devušas un kādas pārmaiņas atnesušas mācīšanas un mācīšanās procesā. Kādu vietu šajā lielo ideju kopumā ieņem kompetenču pieeja izglītībā, kam un kādas tieši pārmaiņas tā varētu atnest tuvākajā laikā un turpmāko 20 gadu periodā?

Antropologs Roberts Ķīlis savā lekcijā runās par tehnoloģiju straujo attīstību un to ietekmi uz darbu un profesijām. Cilvēki dzīvo un strādā arvien ilgāk, kļūst mobilāki, turklāt lielākās darba vietās nu jau kopā strādā pat trīs paaudzes, taču paaudžu paradumi nereti netiek līdzi šīm izmaiņām. R.Ķīlis lekcijas laikā mēģinās rast atbildi, ko šīs pārmaiņas turpmāk nesīs Latvijas izglītības sistēmai?

Konferencē viena no lekcijām tiks organizēta kā treniņš - “Emocionālā intelekta metodes labākai pašsajūtai un klases darbam”. Lekciju vadīs Augsta Emocionālā Intelekta centra “Cilvēkam” pārstāvis Zuarguss, pievēršoties dažādiem zinātniskajiem pētījumiem, kas uzrāda, ka, izmantojot emocionālā intelekta metodiku, iespējams: uzlabot skolotāju spēju darbā būt efektīviem, labākā pašsajūtā, uzlabot skolēnu spēju mācīties un akadēmiskās sekmes; uzlabot skolēnu emocionālo pašsajūtu, kas ir nozīmīgākais faktors skolēna turpmākajām dzīves sekmēm.

Baltijā vadošā neatkarīgā vadības konsultāciju uzņēmuma “Civitta" partneris Gatis Bolinskis vadīs lekciju par aptauju veiksmīgu izmantošanu. Aizvadītajā gadā tika veikts pilotprojekts “360 aptauja pašnovērtējuma ziņojumam" - kā tas izskatījās skolām, skolotājiem, vecākiem un skolēniem? Kādi ir secinājumi no šī pilotprojekta, ko turpmāk skolas varēs ņemt vērā? Lekcijā tiks iztirzātas atziņas no skolām, kuras piedalījās pilotprojektā.

Konferences dalībniekiem būs iespēja apmeklēt lekciju, kuru vadīs ekonomists Andris Strazds. Šīs lekcijas tēma būs veltīta pārmaiņām. Kāpēc bieži nepieciešama dziļa krīze, lai panāktu būtiskas, pozitīvas pārmaiņas? Kāda loma ir nākotnes vīzijai? Kas ir svarīgākais pārmaiņu procesa sākumā? Kā pārliecināt citus par pārmaiņu nepieciešamību? Izmantojot atziņas no stratēģijas, pārmaiņu vadības teoriju un piemērus no pasaules prakses, mēģināsim ieskicēt atbildes uz šiem jautājumiem.

Viena no lekcijām tiks organizēta kā darbnīca un to vadīs - Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve un projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā" eksperte Ilze Gaile, kā arī projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā" eksperte Rasa Dirvēna. Lekcijas tēma: “Kāda ir skolas vadības loma mācīšanas pieejas pārmaiņu procesā?” Tajā tiks apspriesti ietekmīgākie rīki skolu vadītāju rīcībā ikvienas skolas darbības svarīgākās jomas - mācību darba - uzlabošanā.

Arī šogad konferences apmeklētājiem tiks sagādāts īpašs noslēgums  - dalībniekiem bez maksas piedāvāsim baudīt īpaši sagatavotu Liepājas Simfoniskā orķestra stīgu kvinteta koncertu. Koncertā uzstāsies pieci simfoniskā orķestra mūziķi: Dzintars Beitāns  - I vijole, Ginta Alžāne - II vijole, Raimonds Golubkovs -  alts, Dina Puķīte -  čells, Guntis Kolerts – kontrabass. 

Savukārt sestdienas rītā (iepriekš piesakoties) konferences dalībnieki varēs doties nesteidzīgā ekskursijā pa Liepājas pilsētu, iepazīstot populārus apskates un kultūras objektus.

Dalībai konferencē varēja pieteikties direktori, direktoru vietnieki, mācību daļu vadītāji, skolotāji, izglītības pārvalžu vadītāji un interešu izglītības pārstāvji no visas Latvijas. 

Konferenci organizē Latvijā lielākais izglītības portāls  E-klase. Lietotāju vidū  E-klase pierādījusi sevi kā neaizstājamu palīgu mācību procesā. Nepārtraukti tiek ieviesti jauni papildinājumi, uzklausot lietotāju ierosinājumus, priekšlikumus un prasības. E-klasē ir reģistrēti vairāk nekā 92% Latvijas skolu. Ik dienu to izmanto vairāk nekā 400 000 lietotāju. 

Konferences atbalstītāji: “Tallink”, “Rimi”, “Swedbank”, izdevniecība “Dienas žurnāli”, “Latvijas Nacionālā Opera un Balets”, “Semara Hotel”, “Laimas šokolādes muzejs”, “Hanzas maiznieks”, “Ghetto burger”, “Avon”, “Skolas drēbes”, kleitu salons “Dianora”, žurnāls “LETE”, “Tinto”, “Sezona.lv”, “Nacionālais teātris”, “Lielvārds”, “Mossa”, “Gandrs”, “Amserv”, “Stenders”, kā arī “Certes”, kas vienai mācību iestādei dāvinās balss pastiprinošo iekārtu “Certes PentaClass” ar mikrofonu “Runa”, palīdzot kļūt sadzirdētiem. Uzņēmums nodrošinās arī uzstādīšanu un lietotāju apmācību darbam ar iekārtu.  

No rīta un lekciju starplaikos dalībniekiem būs iespēja apskatīt stendus un aprunāties ar pārstāvjiem no uzņēmumiem “Certes”, “Baltijas biroju tehnoloģijas”. “Zvaigzne ABC”, “Lielvārds”, “Skolas drēbes”, “Tilde”, “Avon”, “Jaunatnes organizācija E-twinning”, “Liepājas tūrisma informācijas birojs”, “Swedbank” un “Ilustrētā junioriem”.

Vairāk informācijas sadaļā Konference.