PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

5935.jpeg
Foto: 123RF
Jaunā mācību satura izstrādei un ieviešanai vispārējā izglītībā papildus tiks piešķirti 4,5 miljoni eiro no Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma, lēma Ministru kabinetā.

Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos par kompetenču pieejā balstīta vispārējās izglītības satura aprobāciju un ieviešanu, palielinot jaunā satura izstrādei un ieviešanai paredzēto finansējumu. Papildu finansējums tiks novirzīts pedagogu profesionālās kompetences pilnveides pasākumiem, augstākā līmeņa vidējās izglītības organizācijas modeļa mācību satura izstrādei, kā arī sabiedrības informēšanas pasākumiem. Plānoto papildu finansējumu 4,5 miljonu eiro apmērā paredzēts nodrošināt, veicot pārdali starp ES struktūrfondu finansētajiem projektiem.

Papildu projektā jau nodrošinātajiem pedagogu profesionālās kompetences pilnveides pasākumiem jaunā satura aprobācijai un ieviešanai, plānots īstenot arī virkni citu pasākumu. Profesionālo kompetenci būs iespēja pilnveidot jaunā satura aprobācijā neiesaistīto pirmsskolas izglītības iestāžu un sākumskolu pedagogiem, kas strādās ar bērniem, kuri mācības 1.klasē sāks sešu gadu vecumā. Tāpat finansējums paredzēts individuālu pedagogu profesionālajai pilnveidei septiņās mācību jomās. Tiks nodrošināta arī pedagogu profesionālās kompetences pilnveide jaunā satura īstenošanā lingvistiski neviendabīgā vidē un izstrādāti mācību un metodiskie līdzekļi pedagogiem. Tas uzlabos pedagogu profesionālo kompetenci latviešu valodas izmantošanai dažādu mācību priekšmetu mācīšanā, kā arī sekmēs darbu ar bērniem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā. Kopumā profesionālās kompetences pilnveide plānota 6900 pedagogiem, šim mērķim paredzot papildu 3,6 miljonus eiro.

Atbilstoši reformām vidējo izglītību plānots apgūt trīs līmeņos - pamata, optimālajā un augstākajā līmenī, no kuriem patlaban mācību saturs ir izstrādāts pamata un optimālajam līmenim. Paredzēts, ka augstākā līmeņa vidējās izglītības organizācijas modelī jau vidusskolas posmā notiek individualizēta iedziļināšanās šaurākā mācību jomu lokā, dodot iespēju skolēniem specializēties atbilstoši savām interesēm un nākotnes iecerēm un samazinot apgūstamo mācību priekšmetu skaitu. Līdz ar to papildu finansējums 287 000 eiro apmērā tiks piešķirts augstākā līmeņa vidējās izglītības organizācijas modeļa mācību satura izstrādei.

Papildu finansējums piešķirts arī sabiedrības informēšanas pasākumiem. Jaunā vispārējās izglītības satura sekmīgai īstenošanai tiks veidoti skaidrojoši materiāli un veiktas informatīvās aktivitātes pedagogiem un vecākiem, kā arī informatīvā kampaņa plašākai sabiedrībai par izmaiņu nepieciešamību un pilnveidotā satura un pieejas būtību. Informatīvā kampaņa tiks veikta 2018.gadā un 2019.gadā atbilstoši jaunā mācību satura un pieejas ieviešanai pirmsskolās un vidusskolās, informē aģentūra LETA.

Ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu ir sākta vispārējās izglītības satura reforma pirmsskolas, pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē. Projekta laikā tiek izstrādāts, aprobēts un ieviests jauns mācību saturs zināšanu un prasmju apguvei septiņās mācību jomās - sociālā un pilsoniskā; kultūras izpratne un pašizpausme mākslā; dabaszinātnes; matemātika; tehnoloģijas; veselība un fiziskās aktivitātes, kā arī četrās caurviju prasmēs - pašizziņa un pašvadība; domāšana un radošums; sadarbība un līdzdalība; digitālā prasme. Jau no šā gada 1.septembra jauno saturu paredzēts pakāpeniski ieviest pirmsskolas izglītības pakāpē, savukārt pamatizglītībā un vidējā izglītībā - no 2019.gada 1.septembra.