PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

9778.jpeg
Foto: Juris Vīgulis / Saeimas Kanceleja
Veselības ministrs Guntis Belēvičs aicināja jauniešu datora un televizora vietā izvēlēties fiziskās aktivitātes.

Atklājot pasākumu par aktīva dzīvesveida lomu skolēnu vidū, G.Belēvičs skolēniem atgādināja, ka agrāk cilvēkiem nācās daudz kustēties - medīt, zvejot, apart laukus un daudz staigāt kājām -, savukārt mūsdienās liela daļa savu laiku pavada, sēžot pie datora, televizora, sēžot no sākuma skolas solā, bet mājās - ērtā dīvānā.

Tomēr arī mūsdienās ir pieejamas veselīgākas alternatīvas šādām nodarbēm, piemēram, neliela pastaiga vai izbrauciens ar velosipēdu pēc skolas ar draugiem, teica ministrs. Viņš uzsvēra, ka tas ne tikai audzē fizisko spēku, bet arī palielina psiholoģisko pašapziņu, turklāt fiziskās aktivitātes ir arī lielisks līdzeklis cīņā ar uztraukumu un stresu, informē ziņu aģentūra LETA.

Atgādinot, ka katrs pats ir savas laimes kalējs, ministrs skolēniem novēlēja, lai veselīgs dzīvesveids kļūst par viņu ikdienas izvēli. "Ir būtiski to apzināties jau jaunībā un savu dzīvi balstīt uz veselību pozitīvi ietekmējošām izvēlēm. Bērnība un pusaudža gadi ir laiks, kad bruģējam ceļu uz veselīgu dzīvesveidu vai sagatavojam sevi hroniskai slimošanai," teica G.Belēvičs, vienlaikus atzīstot, ka situācija ar bērnu veselības paradumiem nav apmierinoša.

Ministrs skolēniem atgādināja, ka veselības saglabāšana ir katra personīga atbildība un ārstēšana ietekmē tikai 20% no veselības.