PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jauniete no Latvijas gūst panākumus ANO modelēšanas spēlē
Jauniete no Latvijas gūst panākumus ANO modelēšanas spēlē
Foto: UNESCO
No 28. aprīļa līdz 1. maijam Kilingi-Nõmme ģimnāzijā, Igaunijā notika ANO Modelēšanas spēle (Estonian Model United Nations: EstMUN), kurā piedalījās 50 jaunieši no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas skolām.

“ANO Modelēšanas spēle ir izcils veids, kā jaunieši var uzzināt par ANO sistēmas darbu un tā nozīmi un līdzdarboties politikas veidošanas procesos, attīstot globālo pilsoniskumu. Pārstāvot dažādas valstis kā diplomāti un delegāti, jaunieši iepazīst citu kultūru un aktualitātes šajā valstī, savukārt darbojoties mediju komitejā, jaunieši mācās klausīties un atšķirt būtisku informāciju, iedziļinoties mediju darba specifikā,” stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāve un UNESCO Asociēto skolu tīkla koordinatore Latvijā Alise Oļesika. 

LaineZvejniece_PublicitatesAttels.jpg

Latviju ANO modelēšanas spēlē pārstāvēja 11 skolēni no Ādažu Brīvās Valdorfa skolas, Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma, Valmieras Valsts ģimnāzijas, Brocēnu vidusskolas un Ozolnieku vidusskolas. Lai piedalītos simulāciju spēlē, jaunieši bija izturējuši nacionālo atlasi un kopā ar saviem skolotājiem veikuši sagatavošanās darbus.

Šogad jaunieši piedalījās diskusijās par pārtikas nodrošinātību un ilgtspējīgām pārtikas sistēmām, Polijas un Baltkrievijas robežas krīzi un sieviešu tiesībām darba pasaulē Komiteju darbu atspoguļoja jauniešu veidoti mediji, kas dokumentēja notiekošo komiteju darbu. Kopumā ANO modelēšanas spēles Ģenerālajā asamblejā tika pieņemtas trīs rezolūcijas.

Konferences noslēgumā tika apbalvoti labākie delegāti un mediju pārstāvji, kuru pienākumus spēlē veica jaunieši. Ādažu Brīvās Valdorfa skolas skolniece Laine Zvejniece saņēma īpašo balvu žurnālistikā, kur tika izcelta kā drosmīga žurnāliste, kas savos rakstos uzsvēra humānisma vērtību mūsdienās un aktualizēja sieviešu tiesību aspektus trešajās pasaules valstīs, pievēršoties vardarbībai ģimenē.

“Īstermiņa pasaulē ir grūti dzīvot ilgtermiņā, bet mūsu dzīve nav mūžīga, tāpēc mums ir jābūt zinošiem par to, kā mēs pavadām savu laiku šeit uz šīs planētas Zeme, ko saucam par savām mājām, lai nākamās paaudzes pēc mums var dzīvot kvalitatīvu dzīvi. Lai gan mums jādzīvo šodienai, tikpat svarīgi ir dzīvot rītdienai,” tādu pārliecību pauž atzinību saņēmusī Laine Zvejniece.

Ar skolēnu rakstiem, kas tapuši ANO spēles laikā, var iepazīties šeit.

ANO modelēšanas spēlei ir vairāki mērķi. Pirmkārt, šis projekts informē jauniešus par ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem, iepazīstina ar ANO sistēmu, UNESCO un citu ANO aģentūru darbu. Otrkārt, šī spēle iesaista jauniešus pasaules problēmu risināšanā un attīsta līderības, sadarbības, argumentācijas un retorikas prasmes.

ANO modelēšanas spēli organizē UNESCO Igaunijas Nacionālā komisija sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju. Projekta aktivitātes Latvijā atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, Ārlietu ministrija, Zviedrijas vēstniecība Latvijā u.c. partneri.