PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jaunietēm vecumā no 14 līdz 19 gadiem iespēja pieteikties bezmaksas programmēšanai ar Python
Jaunietēm vecumā no 14 līdz 19 gadiem iespēja pieteikties bezmaksas programmēšanai ar Python
Foto: pexels
Jauniešu programmēšanas skola Datorium sadarbībā ar informāciju tehnoloģiju uzņēmumiem Google un DECTA izsludina pieteikšanos uz Python programmēšanas valodas vasaras kursu PyGirls. Šis kurss ir īpašs, jo tajā mācīsies tikai meitenes.

“Programmēšana kļūst par vienu no mūsdienu pamatprasmēm un tā noteikti nav domāta tikai puišiem. IKT nozare ļoti gaida meitenes!” saka Anžela Džafarova jauniešu programmēšanas skolas Datorium vadītāja. “Esam izveidojuši īpašu tiešsaistes programmēšanas kursu PyGirls tikai meitenēm vecumā no 14 līdz 19 gadiem. 2 mēnešu garumā meitenes apgūs Python, šobrīd vispopulārāko programmēšanas valodu, un izveidos savas pirmās lietotnes. Papildus programmēšanas iemaņām, meitenes attīstīs savu loģisko domāšanu un apgūs mūsdienīgus digitālos rīkus, lai varētu efektīvi sadarboties savu projektu izstrādē un darboties attālināti komandās, kā tas notiek praksē IKT nozarē. Protams, arī pasniedzēja šajā grupā būs sieviete - lai meitenes justos pavisam brīvi un nekautrētos uzdot arī pavisam vienkāršus jautājumus. Pozitīva pasniedzēja ar pieredzi darbā ar jauniešiem iedrošinās un iedvesmos meitenes programmēt un apgūt jaunas digitālās prasmes.”

Datorium sadarbībā ar Google un DECTA nodrošina stipendijas, kas sedz pilnu kursa mācību maksu 199 EUR apmērā. Vietu skaits grupā ir ierobežots. Izvērtējot pieteikums, priekšroka tiks dota meitenēm no maznodrošinātām un audžu ģimenēm, bārenēm, daudzbērnu ģimenēm vai meitenēm no rajoniem/mazpilsētām. Lai pieteiktos, meitenēm ir jāaizpilda pieteikuma anketa līdz 27. jūnijam.

Nodarbības notiks tiešsaistē divas reizes nedēļā otrdienu un ceturtdienu vakaros (90 minūtes katra nodarbība). Lai piedalītos meitenēm ir nepieciešams dators un interneta pieslēgums. Nodarbības sāksies jūnija beigās un tās notiks latviešu valodā.

“Es ticu, ka meitenes vienlīdz labi spēj strādāt tehnoloģiju jomā un radīt jaunus IT risinājumus. Mums kopīgiem spēkiem ir jāpalīdz meitenēm spert pirmos soļus IT karjeras virzienā, lai kliedētu iesīkstējušus stereotipus par IKT jomu kā ļoti maskulīnu nozari”, atzīst uzņēmuma DECTA valdes loceklis un IT direktors Aleksandrs Popovs.

“Google labprāt atbalsta šo Datorium iniciatīvu, divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, mēs redzam, ka sieviešu īpatsvars IKT nozarē Eiropā šobrīd ir tikai 17%* un ir nepieciešami papildus pasākumi dzimuma līdzsvara veicināšanai. Otrkārt, jaunieši ir īpaši svarīga mērķauditorija, jo tieši viņi tuvākajā nākotnē kļūs par aktīviem digitālās globālās ekonomikas dalībniekiem. Jāatzīst, ka Latvijas digitālās ekonomika un sabiedrības indeksa rādītāji ir zem ES vidējā , un jauniešu grupā vecumā no 16-24 gadiem Latvija būtiski atpaliek no Baltijas kaimiņiem”, skaidro Kristīne Lazdiņa, programmu vadītāja Google ārējās izglītības departamentā.

PyGirls kursa dalībnieces tiks arī iesaistītas Datorium Discord server community, kas šobrīd pulcē vairāk kā 1500 jauniešus ar interesi par programmēšanu un tehnoloģijām, piedāvājot tiem interesantas diskusijas, bezmaksas pasākumus, iespēju sameklēt pirmo prakses vai darba vietu, kā arī daudzas citas aizraujošas iespējas.

“Katru gadu Datorium organizē pasākumus EU CodeWeek - Eiropas Savienības programmēšanas nedēļas ietvaros, lai veicinātu sabiedrības interesi par tehnoloģijām, programmēšanu un digitālām prasmēm. Es ticu, ka mūsu sadarbība ar DECTA un Google, turpināsies rudenī kādā no CodeWeek pasākumiem”, turpina Anžela Džafarova.

Iniciatīvu PyGirls atbalsta informāciju un komunikāciju uzņēmumi Google un DECTA.

Google ir globāls multinacionāls informāciju un komunikāciju tehnoloģiju uzņēmums, kas specializējas interneta pakalpojumu un produktu izstrādē. 

DECTA ir maksājumu apstrādes uzņēmums, kurš piedāvā modernu maksājumu tehnoloģiju risinājumus uzņēmumiem, bankām un finanšu institūcijām. Kopumā DECTAi ir vairāk kā 2000 klientu no 32 dažādām pasaules valstīm.