PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

8233.jpeg
Foto: Oskars Ludvigs.
Piektdien, 17.aprīlī, noslēdzās gada vērienīgākais pasākums izglītības nozarē - konference E-KLASE 2015, vienkopus pulcējot vairāk nekā 1000 dalībnieku. 

Uz konferenci Rīgas Kongresu namā bija aicināti direktori, direktoru vietnieki, mācību daļu vadītāji, skolotāji, izglītības pārvalžu vadītāji un interešu izglītības pārstāvji no visas Latvijas.

Šogad konference notika jau piekto gadu, tās tēma bija "Efektīva saziņa".

Konferenci atklāja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile. „Šīs dienas pasākums ir ārkārtīgi svarīgs. Šī ir lieliska vieta, kur satiekas skolotāji, skolu vadītāji, uzņēmēji un mūsdienīgu tehnoloģiju pārstāvji, kuru produkti var palīdzēt mācību procesā,” sacīja M. Seile.

Izglītības un zinātnes ministre vadīja arī vienu no lekcijām, stāstot par priekšnoteikumiem, lai Latvijas izglītības sistēma būtu starp izcilākajām pasaulē. M. Seile arī uzsvēra, cik nozīmīgi ir radīt tādu izglītību, kas veido stabilu bāzi personības vispusīgai attīstībai.

Ministre norādīja, ka Latvijas izglītības sistēma ir laba, taču ar to vien nepietiek. Latvijā vajag vairāk izcilības. „Mums ir ārkārtīgi daudz izcilu skolotāju, taču mēs varam būt vēl labāki, lai mūsu jaunieši pēc skolas ir laimīgi, sekmīgi, apmierināti cilvēki, kuri ir konkurētspējīgi visā pasaulē un ir gatavi atgriezties šeit, lai veidotu Latviju par labklājīgu valsti. Mēs nekad mūžā nespēsim būt konkurētspējīgi, ja inovācijas rādītāji būs zemi, kā tas ir pašlaik,” sacīja M. Seile.

Tāpat ministre stāstīja par darba devēju radīto spiedienu uz izglītības politikas veidotājiem, kuriem tiek pārmesta nepietiekama speciālistu sagatavošana darba tirgum. Tajā pašā laikā Latvijā ir 69 tūkstoši bezdarbnieku, starp kuriem ir ļoti daudz jauniešu. „Ne tikai Latvija, bet visa pasaule ir krustcelēs. Mēs neviens nezinām, kādi speciālisti būs vajadzīgi pēc 30 gadiem,” sacīja izglītības un zinātnes ministre.

Konferences atklāšanā E-klases izstrādes vadītājs Jānis Kaģis skaidroja šī gada tēmas "Efektīva saziņa" nozīmi un aktualitāti: „Mēs, E-klase, protams, apzināmies, ka neviena elektroniskā sistēma, lai arī cik moderna tā būtu, nekad neaizstās saziņu klātienē. Mēs esam tikai instruments, kura mērķis ir palīdzēt izglītības procesā, lai jūs savus darbus varētu izdarīt ātrāk. Tā jums būs iespējams izbrīvēt laiku komunikācijai klātienē ar bērniem vai viņu vecākiem.”

Lekciju tēmas:

  • Priekšnoteikumi, lai Latvijas izglītības sistēma būtu starp izcilākajām pasaulē (lektori – izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile un Zaķumuižas pamatskolas direktors Igors Grigorjevs).
  • E-klase kā efektīvs saziņas rīks starp skolu un vecākiem (lektors E-klases izstrādes daļas vadītājs Jānis Kaģis).
  • Ja starp skolu un ģimeni beidzas dialogs, sākas divi monologi (lektore Rīgas Centra humanitārās vidusskolas sociālā pedagoģe Anna Zaula).
  • E-klases lietošanas specifika un iespējas pirmsskolas un sākumskolas vecuma grupās (lektors E-klases projektu vadītājs Kārlis Putāns).  

Konferences video materiāli būs pieejami portāla E-klase.lv sadaļā “Konference”.

Pauzēs starp izglītojošajām lekcijām konferences dalībnieki varēja atpūsties un patīkami pavadīt laiku ar izglītojošajām izklaides iespējām. Konferences dalībnieki varēja klātienē redzēt 3D printeri no “Fablab”, RTU robotikas kluba radītos robotus, virtuālās realitātes brilles “Oculus”, “GreyNut” hēlija LED balonus, inovatīvus velosipēdu sargus, tāpat pasākumā informatīvi piedalījās “Tilde”, “Saubag”, “Eiropas eksāmens”, “Uzdevumi.lv”, “Tallink”, “Avon”, “Rosme” un “Garā pupa”.

Pasākuma noslēgumā dalībniekiem un lektoriem vērtīgas balvas pasniedza konferences atbalstītāji - “Gandrs”, Auto halle “Suzuki”,  “Tallink”, “Euronics”, Drošas Braukšanas Skola, Digitālās Ekonomikas Attīstības Centrs (DEAC), “Mosaic”, Latvijas Nacionālās opera,  “Santa”, “Rosme”, “Ir”, “Avon”, “Viegli”, “Sezona.lv”.

Konferenci organizēja Latvijā lielākais izglītības portāls  E-klase. Lietotāju vidū  E-klase pierādījusi sevi kā neaizstājamu palīgu mācību procesā. Nepārtraukti tiek ieviesti jauni papildinājumi, uzklausot lietotāju ierosinājumus, priekšlikumus un prasības. E-klasē ir reģistrēti vairāk nekā 92% Latvijas skolu. Ik dienu to izmanto aptuveni 200 000 lietotāju.