PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

medijpratiba LNB eklasei vizuali.png
Foto: LNB
Ik gadu no 24. līdz 31. oktobrim visā pasaulē tiek atzīmēta UNESCO medijpratības un informācijpratības nedēļa, kuras gaitā tiek izcelti tādi jautājumi kā lasītprasme, pieeja kvalitatīvai informācijai un cīņa pret dezinformāciju. Arī Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) šajā nedēļā piedāvā virkni aktivitāšu, no kurām daudzas sasaucas ar šī gada medijpratības un informācijpratības centrālo tēmu – uzticības un solidaritātes veicināšanu.

26. oktobrī gan pedagogi, gan jaunieši īpaši gaidīti uz praktisku tiešsaistes medijpratības darbnīcu – “Fake ≠ Fact Info Lab” Zviedrijas Norčēpingas darba muzeja (Arbetets museum) speciālistes, izstādes un praktisko materiālu “Fake ≠ Fact” autores Karīnas Mildes (Carina Milde) vadībā. Divu stundu garumā dalībnieki varēs izzināt medijpratības jautājumu līkločus, darbojoties ar latviešu valodā tulkotajiem “Fake ≠ Fact” materiāliem, kas būs noderīgi gan mācību stundās, gan katra dalībnieka paša medijpratības izaugsmei. Paredzētas divas praktiskas darbnīcas – pedagogiem no pulksten 12 līdz 14 un jauniešiem no pulksten 15 līdz 17, tomēr interesentiem ir iespēja pieteikties abām. Lai piedalītos darbnīcās, nepieciešams reģistrēties iepriekš, aizpildot reģistrācijas anketu:

 

Darbnīcas tiks organizētas MS Teams vidē un vietu skaits ir ierobežots! Darbnīcas būs pilnībā angļu valodā!

Īpaši pedagogiem tiek rīkotas arī citas medijpratības nodarbības. 27. oktobrī pulksten 14 skolu bibliotekāri, izglītotāji no publiskajām bibliotēkām un ikviens interesents aicināts pieslēgties LNB Bibliotēku attīstības centra rīkotajam tīmekļsemināram “Sākumpunkts medijpratībai - metodes un materiāli darbam ar bērniem un jauniešiem”, kurā būs iespēja iepazīties ar dažādiem praktiski izmantojamiem materiāliem bērnu un jauniešu medijpratības nodarbībām sākot no 4 gadu vecuma. Iepazīties ar semināra programmu un reģistrēties dalībai var ŠEIT. Vienlaikus Bibliotēku attīstības centrs kopā ar Bibliotēku portālu aicina ne vien iedvesmoties, bet arī darīt, mudinot bibliotēkas reģionos rīkot medijpratības un informācijpratības nedēļas aktivitātes. Savukārt LNB Uzziņu un informācijas centrs aicina pedagogus piedalīties regulārajās informācijpratības nodarbībās Zoom platformā.

Vienlaikus LNB apskatāma arī virkne izstāžu, materiālu un krājuma izlašu, kas runā par medijpratības kontekstā aktuāliem jautājumiem. Līdz 12. novembrim LNB -1. stāvā apskatāma izstāde "Vēlēšanu biļetens. Vienkāršs papīra gabaliņš vai varas instruments?", kas rosina domāt, kā biļeteni atspoguļo politiskās tendences un notikumus laika gaitā. Bibliotēkas M stāvā, Jauniešu telpā -15+, līdz 31. oktobrim apskatāmi Zviedru institūta materiāli par medijpratību “Fake ≠ Fact Info Lab”, kas iepazīstina ar rīkiem mediju avotu ticamības novērtēšanai un faktu un dezinformācijas nošķiršanai, par pamatu ņemot dažādas situācijas, ar kurām ik dienu varam sastapties digitālajā vidē. 3. stāvā līdz 3. decembrim apmeklētāji aicināti iepazīties ar krājuma izlasi “[IZGRIEZTS]. Cenzūra Latvijas preses vēsturē”. Tā iepazīstina ar "tukšumzīmēm" – cenzūras pēdām periodiskajos izdevumos no 19. gadsimta vidus līdz mūsdienām. Savukārt pašus mazākos aizraus Bikibuku oriģinālilustrāciju izstāde "BikiMETRS", kas arī var tikt izzināta medijpratības kontekstā, jo tās pamatā ir lasītprasme, ko veicina krāsaini ilustrētie bikibuki, kas arī apskatāmi līdz 3. decembrim. Ar izstādēm un pārējo bibliotēkas piedāvājumu aicinām iepazīties klases ekskursijā!

Vairāk informācijas par medijpratības aktivitātēm LNB – mājaslapā www.lnb.lv, bibliotēkas sociālo tīklu kontos Facebook, Instagram un Twitter, kā arī rakstot uz e-pastu [email protected].

Pasākumu programma tapusi ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā un Zviedru institūta atbalstu.

Reklāmraksts