PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8484.jpeg
Foto: michaeljung / 123RF
Vispārējās vidējās izglītības noteikšana par obligātu kopumā ir atbalstāma, taču jāzina, kā novērst vidusskolas posma "atsēdēšanu".

Tā uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) eksperte vispārējās izglītības jautājumos Irina Avdejeva.

Avdejeva skaidroja, ka šāda iecere nav jaunums, jo tā tika nostiprināta arī valdības deklarācijā. Parlamentārietis Ints Dālderis rosina šo procesu sākt jau tagad, kas, LIZDA vērtējumā, ir apsveicami, jo diskusija tiek sākta laicīgi, informē ziņu aģentūra LETA.

Latvijai ir vajadzīgi izglītoti jaunieši, uzsvēra I. Avdejeva, tomēr viņa šaubās, vai būs iespējams motivēt visus jauniešus turpināt izglītošanās procesu vispārējās izglītības posmā. "Ir jādomā par to, vai ir vajadzīgs, ka jaunieši vienkārši tāpat "atsēž" visu šo laiku un skolu beidz ar sliktām sekmēm," bažījas LIZDA eksperte.

Viņa skaidroja, ka būtu jāstrādā pie tā, lai mudinātu jauniešus izvēlēties profesionālo izglītību. LIZDA atbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas plānu panākt to, ka katrs otrais pamatskolas absolvents, izvēloties turpmāko izglītības ceļu, dosies mācīties profesionālās izglītības iestādē.

I.Avdejeva pauda, ka bieži vien dzirdētas atsauksmes par to, ka profesionālā izglītība ir grūtāka nekā vispārējā, jo līdzās vispārizglītojošiem mācību priekšmetiem jāapgūst arī profesijas pamati. Līdz ar to, iespējams, varētu apsvērt domu par centralizēto eksāmenu atvieglošanu profesionālās izglītības skolēniem, kā tas notiek, piemēram, Lietuvā, norādīja I. Avdejeva. Tomēr šajā gadījumā ļoti svarīgi saprast, vai valsts ir gatava pazemināt vispārējos mācību priekšmetos iegūstamo zināšanu līmeni.

I.Dālderis norādījis, ka obligātas vidējās izglītības noteikšana varētu sekmēt profesionālās vidējās izglītības apguvi, profesijas iegūšanu, veicināt tautsaimniecības izaugsmi un vispārējo sabiedrības intelektuālo attīstību, kā arī ļaus veiksmīgi optimizēt izglītības iestāžu tīklu valstī. Jau Satversmes sapulcē apspriežot Satversmes otro daļu, tika diskutēts par vidējās izglītības obligātumu, atgādināja deputāts.