PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9291.jpeg
Foto: fikmik / 123RF
Vairāk nekā 24 tūkstošu izglītības un zinātnes darbinieku viena no streika prasībām ir uzlabot piedāvāto pedagogu atalgojuma reformu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) novērtē Saeimas Budžeta un finanšu komisijas lēmumu paredzēt nākamgad 9 miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžetā, bet strikti norāda, ka šie līdzekļi ir nepieciešami pārejas periodam, jo IZM nekvalitatīvi izstrādātā pedagogu darba samaksas modeļa uzlabošanai ar sociālo partneru un pašvaldību priekšlikumiem nepieciešami vēl papildus līdzekļi, informē Edgars Grigorjevs, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājas vietnieks.

LIZDA uzsver, ka vairāk nekā 24 tūkstošu izglītības un zinātnes darbinieku viena no streika prasībām ir uzlabot IZM piedāvāto pedagogu atalgojuma reformu ar LIZDA priekšlikumiem, par ko nav panākta vienošanās nedz līdzšinējās izlīgšanas sarunās, nedz ministru prezidentes darba grupā.

"Šis ir brīdinājums, ka Ministru kabinetam un Saeimai ir steidzami jāuzlabo sociālais dialogs, jo nav sadzirdēti nedz sociālo partneru, nedz pašvaldību ierosinājumi, kā arī jau sen ir pazaudēti reformas sākotnējie uzstādījumi - novērst nevienlīdzību, veicināt pedagogu motivāciju un izglītības kvalitāti, piesaistīt darbam izglītības iestādēs jaunos pedagogus," minēja E. Grigorjevs.

Modeļa pilnveidei ar LIZDA priekšlikumiem papildus valsts budžeta projektā rezervētajiem līdzekļiem nepieciešami vismaz 15 miljoni eiro. Ņemot vērā, ka modeļa pilnveidei nepieciešams laiks un papildus finansējums, LIZDA Izlīgšanas komisijā piedāvāja pārejas posmā budžeta projektā rezervētos 9 miljonus eiro novirzīt Ministru kabineta noteikumu Nr. 1616, Nr. 836 pilnveidei, paredzot darba samaksas nosacījumu uzlabošanu pirmsskolas izglītības un mazajās izglītības iestādēs (izglītojamo skaits līdz 100) strādājošajiem, atbalsta personālam, nepieļaujot darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem.

Arodbiedrība norāda, ka nevar ieviest kvalitatīvas pārmaiņas ar nepietiekamiem resursiem, tādēļ nepieciešams konkrēts valsts amatpersonu lēmums par veicamajiem darbiem pārejas periodā un nākamajiem soļiem jēgpilnas, saskaņotas, kvalitatīvas reformas ieviešanā turpmāko trīs gadu periodā, tam vidēja termiņa budžetā atvēlot arī visus nepieciešamos līdzekļus.