PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10061.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Administrācija
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis piedāvā pirmsskolas pedagogu algas celt uz skolēnu brīvpusdienu rēķina.

Kā viens no variantiem, kur nākamgad atrast līdzekļus pirmsskolas pedagogu algu celšanai, varētu būt atteikšanās no valsts finansētām brīvpusdienām 1.-4.klases skolēniem, nododot šo funkciju pašvaldībām, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" norāda izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Viņš atgādina, ka skolotāju algām šogad no septembra līdz decembra beigām ir vajadzīgi deviņi miljoni eiro, bet visam nākamajam gadam - 27 miljoni eiro. "Taupīgi saimniekojot, šādas summas būs," pārliecināts ministrs.

Skaidrojot, kur minētajam mērķim varētu ņemt naudu nākamā gada budžetā, K.Šadurskis kā vienu no iespējamiem variantiem min proporcijas mainīšanu iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalē, lai pašvaldība saņemtu lielāku daļu no šiem ieņēmumiem.

Otrs variants varētu būt papildu dotācijas "atrašana" valsts budžetā, lai pašvaldības "var pacelt savu daļu," norāda K.Šadurskis.

"Trešais variants: ņemot vērā to, ka no valsts budžeta 1. līdz 4.klases skolēniem tiek nodrošinātas brīvpusdienas, šo funkciju varētu nodot pašvaldību pārziņā, savukārt valsts šos līdzekļus, kas tagad ir piešķirti brīvpusdienām, varētu novirzīt pirmsskolas pedagogu darba samaksas paaugstināšanai. Tātad - pašvaldības nodrošinātu brīvpusdienas, valsts - pirmsskolas pedagogiem algas, un vairs nebūtu šī jauktā modeļa," iespējamo risinājumu skaidro K.Šadurskis.

Viņš uzsver, ka minētajās naudas summās, kas nepieciešamas pedagogu atalgojumam, ir ietverts arī algu paaugstinājums pedagogiem pirmsskolas izglītības iestādēs, kas strādā ar piecgadīgajiem un sešgadīgajiem, taču citiem pirmsskolas pedagogiem algas veidojas no pašvaldības un valsts budžeta, un algu paaugstināšanai šogad trūkst pašvaldības daļa.