PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

8474.jpeg
Foto: Prometeus / 123RF
Saeima galīgajā lasījumā ir pieņēmusi grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

Turpmāk paredzēts par attaisnotajiem izdevumiem noteikt arī interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem.

Plānots, ka šādas izmaiņas stāsies spēkā 2016.gadā. Tas nozīmē, ka Ministru kabineta noteiktajā apmērā varēs atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli arī par interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem. Pašlaik par attaisnotajiem noteikti izdevumi par izglītības iegūšanu, kā arī par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, raksta ziņu aģentūra LETA.

Grozījumi arī paredz no nākamā gada ar IIN neaplikt personu dāvinājumus vai ziedojumus partijām vai partiju apvienībām. Šīs summas noteiks kā attaisnotos izdevumus, kas kopā nedrīkstēs pārsniegt 20% no maksātāja apliekamā ienākuma lieluma.

Tāpat likums papildināts ar regulējumu, lai novērstu iespēju darba tiesiskās attiecības aizstāt ar mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu, tādējādi izvairoties nodokļus maksāt vispārējā režīmā un samazinot par darbiniekiem budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Grozījumi likumā par ziedojumiem partijām rosināti, ņemot vērā Valsts prezidenta Andra Bērziņa likumdošanas iniciatīvu politisko partiju sistēmas pilnveidošanai. Ar labvēlīgāku nodokļu mehānismu mazu summu ziedotājiem plānots veicināt saikni starp sabiedrību un politiskajām partijām, teikts likumprojekta anotācijā.