PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

RSU aicina jauniešus pieteikties bezmaksas Kultūras žurnālistikas vasaras skolai
RSU aicina jauniešus pieteikties bezmaksas Kultūras žurnālistikas vasaras skolai
Foto: RSU
Jau septīto gadu pēc kārtas Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas fakultāte piedāvā lekciju un semināru kursu vidusskolēniem un jaunajiem mediju profesionāļiem, sniedzot prasmes kvalitatīvas žurnālistikas veidošanā. Šogad fokusā ir kritiskās lasītprasmes attīstīšana, tādēļ akcents likts uz praktisku darbošanos trīs klātienes darbnīcās – trenējoties objektīvu tekstu veidošanā, radošas kritikas paušanā un savas lasītprasmes vērtēšanā.

Pēdējo gadu notikumi – pandēmija un karš Ukrainā, to atspoguļojums tradicionālajos medijos un izraisītās diskusijas sociālajos medijos arvien vairāk pieprasa spēju izvērtēt informāciju – ko lasām, kā lasām, kur lasām,  ko vispār nozīmē lasīt un kādas spējas un prasmes ir tās, kas padara mūs par labiem lasītājiem? 

Par šiem jautājumiem, kā arī par kultūras žurnālistam nepieciešamo lasītprasmi un kritiskumu, runāsim kultūras žurnālistikas vasaras skolā. Tā šogad norisināsies klātienē Rīgas Stradiņa universitātes telpās pašās vasaras beigās – no 29. līdz 31. augustam trijās intensīvās darbnīcās, bet ievadpasākums – lekciju un diskusiju sērija sāksies jau nedēļu iepriekš un ilgs no 22. līdz 28. augustam. Trīs laboratorijas istabās jeb darbnīcās būs iespējams: saprast mediju un kontekstu ietekmi uz lasāmo tekstu, patrenēties tekstu veidotāja snieguma (stila, faktu, informācijas avotu un argumentu, precizitātes un objektivitātes) novērtēšanā, praktiski novērtēt savu kritisko lasītprasmi, ar dažādiem rīkiem un dažādos medijos, kā arī patstāvīgi un radoši veidot kritisku un kritikas tekstu, kas tiks izvērtēts kopā ar mūsu atbalstītāju – žurnāla “Tvērums" redakciju.

Skolas programma šogad tapusi ar ASV bezpeļņas organizācijas IREX, kas visā pasaulē īsteno medijpratības programmas, atbalstu projekta “Medijpratība Baltijā” ietvaros. Kursa īstenošanā tiek izmantota IREX JEDI&L2D (Learn to Discern jeb mācies atšķirt) metodoloģija.

Lai pieteiktos RSU Komunikācijas fakultātes organizētajā vasaras skolā līdz 20.augustam aicinām atsūtīt īsu motivācijas vēstuli uz e-pastu [email protected]  Rezultāti tiks paziņoti 21. augustā.