PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

10225.jpeg
Foto: limonzest / 123RF
Pēdējo trīs gadu laikā Latvijā dubultojies ārzemju studentu skaits, turklāt viņu pienesums valsts budžetam ir aptuveni 148 miljoni eiro gadā.

Tā liecina domnīcas "Certus" veiktais pētījums, informē ziņu aģentūra LETA.

Kā liecina pētījumā apkopotie dati, studējošo ārzemnieku skaits Latvijā pēdējo trīs gadu laikā pieaudzis no 2757 līdz 5458 studentiem.

Šobrīd Rīgas Tehniskajā universitātē studē par 45%, Rīgas Stradiņa universitātē - par 31%, bet biznesa augstskolā "Turība" - pat par 47% vairāk ārvalstu studentu nekā iepriekšējā mācību gadā. Vidēji visās valsts augstskolās vērojams ārvalstu studentu skaita pieaugums, kurš, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir 26%, bet privātajās augstskolās - 20%. 84% ārvalstu studentu Latvijā studē grāda vai kvalifikācijas iegūšanai.

Pētījumā aprēķināts, ka ārzemju studenti Latvijas ekonomikā ienes aptuveni 148 miljonus eiro gadā. Tas skaidrojams ar to, ka ārzemnieki veicina pieprasījumu pēc mājokļiem, dažādiem ēdināšanas, izklaides un citiem pakalpojumiem.

Kopumā ārvalstu studentu īpatsvars Latvijas studējošo vidū ir pieaudzis no 1% 2008./2009.studiju gadā līdz 8% 2015./2016.studiju gadā, norāda Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers.

"Bez ievērojama valsts atbalsta un stratēģijas augstākās izglītības eksports Latvijā ir kļuvis par nozīmīgu tautsaimniecības nozari," pauž profesors, piebilstot, ka ārvalstu studenti Latvijā veicina augstākās izglītības programmu, mācībspēku un administrācijas modernizāciju, uzlabojot izglītības konkurētspēju, no kā ieguvēji ir visi studējošie.

Pētījuma autori pauž viedokli, ka nepieciešama efektīva sadarbība ar valsts iestādēm, lai spētu attīstīt nozares potenciālu. Jānodrošina iespēja ātri un efektīvi izskatīt studentu vīzu pieteikumus Ārlietu ministrijas konsulārajās misijās un pārstāvniecībās ārvalstīs, tāpat jādomā par kopmītņu remontu un jaunu dzīvojamo platību būvēšanu, jo, lai spētu palielināt ārzemju studentu skaitu, ir jāspēj nodrošināt attiecīgs naktsmītņu piedāvājums, norāda pētījuma autori.

Pētījumā "Augstākās izglītības eksporta ekonomiskā nozīme un ietekme Latvijā" aptaujāti 848 respondenti.

Pētījumā sniegti rezultāti tikai par tiem starptautiskajiem studentiem, kas studē grāda vai kvalifikācijas iegūšanai Latvijā un maksā studiju maksu Latvijas augstskolās.

Daļa starptautisko studentu ir "Erasmus+" vai citu apmaiņas programmu dalībnieki, kas uzturas Latvijā vidēji vienu akadēmisko gadu vai mazāk. Apmaiņas studenti nemaksā studiju maksu un daļēji aizstāj Latvijas studentus, kas devušies apmaiņā uz kādu citu ārvalstu augstskolu. 2015./2016.gadā Latvijā studē 1007 "Erasmus+" studenti, savukārt 1438 Latvijas studenti devušies apmaiņas studijās citviet Eiropā.