PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Aicina izmantot spēli “GoViral!” skolēnu izglītošanai par viltus ziņām
Aicina izmantot spēli “GoViral!” skolēnu izglītošanai par viltus ziņām
Foto: Go Viral
Šonedēļ tiek atzīmēta desmitā UNESCO Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļa, kuras laikā Latvijā īpaša uzmanība tiks pievērsta dezinformācijai un “infodēmijai”, kas līdz šim ir maldinājusi cilvēkus par Covid-19 nopietnību. Tās ietvaros Valsts kanceleja piesaka spēles “GoViral!” latviešu valodas versiju, kas tapusi, sadarbojoties ar Apvienotās Karalistes Valsts kanceleju un Kembridžas Universitāti. Spēle pieejama arī krievu valodā vai kādā citā no kopumā 12 valodām. Tās izspēle sniedz iespēju iepazīties ar metodēm, kas tiek izmantotas viltus ziņu izplatīšanai sociālajos medijos, lai palielinātu savu spēju stāties tām pretī. Spēle ir paredzēta pieaugušajiem un bērniem no 15 gadu vecuma, tādēļ pedagogi ir aicināti to izmantot mācību procesā vecāko klašu skolēniem audzināšanas vai sociālo zinību mācību stundās.

Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļas mērķis ir veicināt medijpratības un informācijpratības attīstību, lai uzlabotu cilvēku kritiskās domāšanas prasmes informācijas, mediju un tehnoloģiju jautājumos, kā arī sekmēt pilsonisko līdzdalību, pašizpausmi, ekonomisko attīstību un cīņu ar dezinformāciju.

Kopš pandēmijas sākuma 2020. gada martā visā pasaulē, tostarp Latvijā, dezinformācija ir kļuvusi par būtisku izaicinājumu cīņā ar Covid-19, tāpēc ne velti Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir atzinusi, ka visai pasaulei nākas stāties pretī arī “infodēmijai”.

Reaģējot uz maldinošas informācijas izplatīšanos, Kembridžas Universitāte ir izstrādājusi tiešsaistes spēli “Go Viral!”, kas balstīta uz zinātnisku teoriju par “apsteidzošo atspēkošanu” (pre-bunking) jeb “vakcinēšanu pret dezinformāciju” (inocculation). Tās mērķis ir veicināt spēles spēlētāju un visas sabiedrības izturētspēju pret dezinformāciju un maldinošu informāciju.

Plaši akadēmiskie pētījumi par dezinformācijas “vakcinācijas teoriju” (1.)  ir pierādījuši, ka cilvēku iepazīstināšana ar metodēm, ko izmanto viltus ziņu izplatīšanai sociālajos medijos, palielina viņu spēju identificēt un turpmāk ignorēt nepatiesu informāciju. Kembridžas Universitātes pētnieki ir atklājuši, ka vienas “vakcinācijas” spēles izspēlēšana samazina spēlētājos viltus ziņu ticamību vidēji par 21%, un šī noturība saglabājas līdz 3 mēnešiem (2.).

“Go Viral!” spēle latviešu valodā bez maksas ir pieejama šeit un lietojama “desktop” vai mobilajā versijā. Latviešu valoda ir 12. valoda, kurā tulkots zinātnieku radītais izglītojošais tiešsaistes rīks, un “Go Viral!” tiek izmantots vairākās valstīs pasaulē, piemēram, Francijā, Vācijā, Itālijā, Čehijā, Igaunijā un citviet.