PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

IZM plāno šovasar organizēt XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus
IZM plāno šovasar organizēt XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus
Foto: pexels
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno šovasar organizēt XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus, aģentūru LETA informē izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Šuplinska uzsver, ka svētku laikā tiks ievēroti epidemioloģiskie nosacījumi un pulcēšanās ierobežojumi. Nebūs noteikta viena konkrēta tradicionālā svētku nedēļa, turklāt svētku pasākumi notiks gan Rīgā, gan visā valstī, un tie visi būs vienlīdz nozīmīgi.

Lai kļūtu par dziesmu un deju svētku dalībniekiem, parasti martā un aprīlī notika skates, kurās kolektīvi apliecināja, ka ir apguvusi svētku repertuāru, lai varētu pilnvērtīgi kāpt uz skatuves. Ministre uzsver, ka šogad skates notiks attālināti, dalībniekiem dodot uzdevumu, kura izpildi video formātā vajadzēs iesūtīt maijā.

"Uzdevumu formulēs XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komiteja sadarbībā ar ekspertiem, kuri vērtēs dalībnieku gatavību uzstāties," sacīja Šuplinska.

Vienā dienā plānots tikai kopmēģinājums un viens svētku pasākums, kurā piedalās dalībnieki bez nepieciešamības nakšņot.

LETA jau ziņoja, ka gadījumā, ja šogad notiks XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, nebūs ierasto koru un deju kolektīvu kopkoncertu ar daudzu tūkstošu dalībnieku un skatītāju līdzdalību.

Valsts izglītības satura centra (VISC) Neformālās izglītības departamenta direktore, Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa informēja, ka repertuāru skolu kori, deju kolektīvi un orķestri pamatā jau ir apguvuši un tas nemainīsies. Tiek plānots izveidot svētku programmu tā, lai to dalībnieki "piedzīvotu īpašo atmosfēru".

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas apliecina, ka senās latviešu dziedāšanas, dejošanas un muzicēšanas tradīcijas tiek turpinātas un turētas godā. 2020.gada martā XII Latvija skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komiteja un Dziesmu svētku padome nolēma pārcelt skolēnu dziesmu un deju svētkus uz 2021.gadu.