PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10253.jpeg
Foto: pawelhelbik / 123RF
Parakstīta Latvijas un Izraēlas valdību sadarbības programma izglītībā, zinātnē, kultūrā, jaunatnes lietās un sportā 2016.-2019.gadam. 

Šādas programmas tiek regulāri sagatavotas saskaņā ar 1994.gada 27.februārī parakstītā Latvijas un Izraēlas valdību par sadarbību izglītības, kultūras un zinātnes jomās līguma noteikumiem un nosaka sadarbības prioritātes nākamajam trīs četru gadu periodam.

Pēc programmas parakstīšanas Izraēlas Ārlietu ministrijā Jeruzalemē vēstnieks Andris Vilcāns ar Izraēlas Ārlietu ministrijas ģenerāldirektora vietnieku, Kultūras un zinātnes lietu nodaļas vadītāju vēstnieku Rafaēlu Gamzou un Sadarbības kultūrā un zinātnē departamenta direktori Pninu Elalu apsprieda 2013.-2015.gadā paveikto un veidu, kā visefektīvāk realizēt nākamajam periodam programmā izvirzītās prioritātes, informē ziņu aģentūra LETA.

Tika konstatēts, ka kopumā programma ir sekmīgi realizēta, īpaši tādā jomā kā holokausta izglītība, taču sadarbības apjomi, it īpaši zinātnes un tehnoloģiju jomā, neatbilst Latvijas un Izraēlas potenciālajām iespējām.

Kā iespējamais mehānisms, kurš varētu nodrošināt izrāvienu divpusējo akadēmisko kontaktu jomā, tika apspriesta ideja par Latvijas-Izraēlas zinātnes atbalsta fonda izveidi, izmantojot Izraēlas uzkrāto pieredzi šādu fondu veidošanā ar ASV, Eiropas Savienības un tehnoloģiskajā ziņā attīstītākajām Āzijas valstīm.

Vēstnieks Rafaēls Gamzou ierosināja apsvērt iespējas attīstīt sadarbību zinātnē formātā Izraēla-trīs Baltijas valstis.