PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Copyright a href='httpwww.123rf.comprofile_dolgachov'  123RF Stock Photoa (6).jpg
Foto: Dolgachov / 123RF Stock Photo
14.augustā valdībā apstiprināti vairāki Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie noteikumu projekti saistībā ar pedagogu darba samaksas aprēķināšanas un sadales kārtību.

Tāpat apstiprināti noteikumi saistībā ar profesionālās darbības kvalitātes pakāpju piemaksu aprēķināšanu un piešķiršanu.

Pedagogu darba samaksas noteikumos paredzētas izmaiņas pedagogu profesionālās darbības kvalitātes pakāpju piemaksu noteikšanā. Pedagogiem, kuri ieguvuši 1., 2. un 3. kvalitātes pakāpi pēc 2017. gada 9. augusta, izglītības iestādes vadītājs izglītības iestādei piešķirtā finansējuma ietvaros nosaka piemaksu, kas ir proporcionāla pedagoga darba slodzei. Lai izglītības iestādē tiktu ievērots vienlīdzības un samērīguma princips, pedagogi ar vienādu kvalitātes pakāpi un darba slodzi, kas atbilst mēneša darba algas likmei, piemaksu saņems vienādā apmērā. Kvalitātes piemaksas ir tiesīgi saņemt visu vispārējās (tajā skaitā pirmsskolas), profesionālās, kā arī profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestāžu pedagogi.

Grozījumi arī paredz paaugstināt zemākās mēneša darba algas likmi izglītības iestāžu vadītājiem, izvērtējot viņu darba intensitāti un personisko ieguldījumu izglītības iestādes attīstībā. Atalgojuma palielinājums būs atkarīgs arī no skolēnu skaita izglītības iestādē.

Mērķdotācija pedagogu algām katru gadu tiek aprēķināta saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmā ievadīto skolēnu skaitu attiecīgā gada 1.septembrī un finansējumu pašvaldības saņem septembra beigās vai oktobra sākumā, kad valdībā apstiprināts rīkojuma par mērķdotācijas sadali pašvaldībām. Tā kā vairākās pašvaldībās skolēnu skaita izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, ir būtiskas, un tas ietekmē arī finansējuma apjomu, plānots, ka ministrija kārtējā gada septembrī pārskaitīs pašvaldībām mērķdotācijas avansa maksājumu 75% apmērā no viena mēneša mērķdotācijas, kas apstiprināta ikgadējā valsts budžeta likumā par periodu no kārtējā gada 1.janvāra līdz 31.augustam.

Tāpat tiek noteikts, ka finansējums pedagogu profesionālās darbības kvalitātes piemaksām tiks iekļauts “direktora fondā”, attiecīgi palielinot aprēķināto finansējuma apmēru, kas nevar būt mazāks par 14,5% no kopējās piešķirtās mērķdotācijas. Šis nosacījums attiecas arī uz privātajām izglītības iestādēm.

Ievērojot vienlīdzības principu, noteikts, ka pašvaldību un privātajām izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogiem, kuri ieguvuši 1., 2. un 3. kvalitātes pakāpi pēc 2017. gada 9. augusta, tiek aprēķināts papildu finansējums līdz 3% profesionālās darbības kvalitātes piemaksām, kā arī samaksai par pedagogu papildu pienākumiem un pedagoga mēneša darba algas likmes palielināšanai.

Pašvaldības, sadalot mērķdotāciju izglītības iestādēm, būs tiesīgas starp izglītības iestādēm pārdalīt papildu finansējumu atbalsta personālam, kā arī ilgstoši slimojošo skolēnu un bērnu izglītošanai ārpus izglītības iestādēs (slimnīcās un sociālās aprūpes iestādēs) un reemigrējošo izglītojamo atbalstam., informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Grozījumi veikti Pedagogu darba samaksas noteikumos, Noteikumos par valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādēs, Kārtībā, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai pašvaldību izglītības iestādēs, kurās īsteno profesionālās pamatizglītības, arodizglītības un profesionālās vidējās izglītības programmas, kā arī Kārtībā, kādā valsts finansē darba samaksu pedagogiem privātajās izglītības iestādēs; Speciālās izglītības iestāžu, internātskolu un vispārējās izglītības iestāžu speciālās izglītības klašu (grupu) finansēšanas kārtībā un Interešu izglītības programmu finansēšanas kārtībā.